Separatiștii din Transnistria se feresc de război

Separatiștii din Transnistria se feresc de război Sursa Foto Press service of the President of the PMR

Autoritățile separatiste de la Tiraspol se feresc să implice Transnistria într-un conflict deschis, atât cu Chișinăul, cât și cu Ucraina, consideră vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Atitudine împăciuitoare la Tiraspol

El a declarat, la Jurnal TV, că administrația separatistă a regiunii transnistrene are o retorică împăciuitoare cu privire la securitatea regiunii, iar atitudinea pacifistă este cauzată de evoluțiile de pe frontul din Ucraina.

Oleg Serebrian a mai spus că acuzațiile de militarizare excesivă a Republicii Moldova din partea separatiștilor de la Tiraspol sunt gratuite, iar bugetul pentru apărare al Republicii Moldova este, în continuare, extrem de mic.

Transnistria, atitudine împăciuitoare din cauza evoluției din Ucraina

„Nu am sentimentul că la Tiraspol există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis, nici cu Chișinăul, cu atât mai mult cu Ucraina. În urma discuțiilor pe care le avem cu Tiraspolul, formale sau neformale, nu ascund că există și discuții neformale, n-am avut niciodată convingerea că se trișează la acest capitol”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu mă îndoiesc de faptul că, dacă evoluția pe frontul din Ucraina ar fi alta, și comportamentul Tiraspolului ar fi altul. Ar prinde la curaj. Dar din câte vedem, războiul din Ucraina devine un război de poziții, asta înseamnă că este un război de durată”, a adăugat Serebrian.

Transnistria, Atrocitățile din Transnistria

Transnistria. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Și Ucraina trebuie să fie pregătită, dar și noi trebuie să fim pregătiți. Și sprijinul pentru Ucraina al celor din Vest trebuie să fie altul, nu doar cuvinte frumoase. Partenerii mai avuți trebuie să contribuie cu un sprijin mai puternic pentru Ucraina”, a afirmat vicepremierul la emisiunea „Cabinetul din Umbră”.

Exercițiile militare din Transnistria, răspuns la cele ale Republicii Moldova

Cu privire la exercițiile și mișcările de verificare a capacităților tehnicii blindate desfășurate în ultima perioadă, în stânga Nistrului, Oleg Serebrian crede că Tiraspolul și-a fi propus să acționeze „în oglindă”, ca răspuns la exercițiile militare care au loc în dreapta Nistrului.

„Au fost anumite exerciții pe loc, s-au pornit motoarele, s-au făcut verificări, să zicem că sunt niște teste de rutină. Sperăm să se limiteze la asta și să nu fie niciun fel de demonstrații de forță. Poate că unii vor să creeze prin aceste acțiuni un fel de contrapondere pentru exercițiile care au loc pe malul drept și ei le văd ca fiind amenințătoare”, a mai spus vicepremierul.

„Eu am spus și în cadrul formatului 1+1, când am fost acuzați de militarizare excesivă, bugetul miliar al Republicii Moldova este mai mic decât bugetul militar al celui mai mic stat membru NATO, al Luxemburgului. Noi avem 100 de milioane de euro pentru apărare, iar bugetul pe apărare al Luxemburgului ajunge la 500 de milioane de euro. Noi avem de recuperat încă foarte mult pentru a crea o armată capabilă să facă față sfidărilor de securitate. În regiunea transnistreană bugetului militar, de securitate și miliție, i s-a acordat prioritate timp de 30 de ani”, a explicat Serebrian.