Șeful ARMATEI franceze a DEMISIONAT, după o dispută cu Macron, pe tema bugetului APĂRĂRII

Șeful ARMATEI franceze a DEMISIONAT, după o dispută cu Macron, pe tema bugetului APĂRĂRII

Șeful forțelor armate din Franța a demisionat din funcție după o dispută cu președintele Emmanuel Macron pe tema reducerii cheltuielilor.

Generalul Pierre de Villiers a declarat că nu mai poate „garanta durabilitatea modelului forțelor armate”, pe care el îl consideră necesar pentru a asigura protecția Franței.

Guvernul francez a dezvăluit, săptămâna trecută, reduceri majore de cheltuieli pentru apărare, pentru a reduce deficitul bugetar sub cel impus de UE. Macron a spus că nu va tolera nesupunere din partea armatei, scrie BBC.

Într-un discurs susținut la Ministerul Apărării, el a spus: „Nu este demn să purtăm anumite dezbateri în spațiul public”. Într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche, Macron a afirmat: „Dacă șeful de stat major și președintele au păreri opuse pe anumite probleme, șeful armatei pleacă”.

Dar a adăugat că generalul se bucură de întreaga sa încredere, „atâta timp cât șie ierarhia și cum funcționează aceasta”.

Cei doi urma să se întâlnească vineri, pentru a încerca să ajungă la o înțelegre.

Generalul de Villiers (60 de ani) a fost înfuriat de reducerea a 850 de milioane de euro din bugetul apărării pentru 2017. Majoritatea reducerilor se fac de la capitolul dotări. generalul a spus unei comisii parlamentare, săptămâna trecută, că guvernul nu ar trebui să se pună cu el la capitolul ăsta și a folosit cuvinte mai dure.

Generalul a fost numit la comanda armatei în februarie 2014 și mandatul i-a fost prelungit de Macron în iunie. El a mai protestat față de tăierile de fonduri și înainte. Imediat după ce și-a preluat postul, a amenințat că pleacă dacă se fac reduceri bugetare, cși până la urmă s-a renunțat la acestea.

El a declarat că este „datoria sa să le spună politicienilor despre nemulțumirile pe care le are”.

Fostul șef al forțelor armate Henri Bentégeat a spus într-un interviu că președintele are dreptul să-și impună autoritatea, dar modul în care a făcut-o va lăsa urme, pentru că nu „poți pune sub semnul întrebării autoritatea unui lider militar, în fața subordonaților săi”.

Macron a spus, însă, și că va crește cheltuielile militare în 2018 cu 1,5 miliarde de euro, până la 4,2 miliarde de euro.

De asemenea, el a promis că va crește bugetul apărării de la 1,77% din PIB până la ținta cerută de NATO, de 2%, până în 2025. Asta înseamnă 50 de miliarde de euro, adică 2 miliarde de euro în fiecare an, un record fără precedent în Franța.