Armata israeliană lansează atacuri asupra Libanului. Lovituri aeriene pentru anihilarea dronelor

tancuri in atac sursa: Denis Bareysha | Dreamstime.com

Armata israeliană pare să mute războiul din Gaza în Liban.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au început o serie de raiduri împotriva bazelor Hezbollah din Liban, Schimburile de focuri, incluzând atacuri aeriene și artilerie au provocat pagube și victime civile. IDF a confirmat că două baze Hezbollah din Valea Beqaa, aflate în teritoriul libanez, au fost ținta atacurilor aeriene. Este o reacție la activitățile recente ale dronelor Hezbollah în apropierea Înălțimilor Golan.

În ceea ce privește operațiunile aeriene ale Hezbollah, acestea includ planificarea și executarea operațiunilor în afara granițelor israeliene. Într-un răspuns direct la aceste provocări, loviturile au fost concepute pentru a împiedica noi atacuri. Au fost vizate capabilitățile de atac aerian ale Hezbollah.

Armata libaneză a confirmat atacul

În plus, în aceeași zi, mai devreme, armata libaneză a declarat că baze militare și infrastructura teroristă Hezbollah au fost atacate de Forțele Aeriene Israeliene (IAF). De data asta  în regiunile sudice ale Libanului, Ayta ash Shab și Naqoura. Focurile de artilerie și ale tancurilor IDF în regiunea Ayta ash Shab au făcut ca răspunsul militar să fie semnificativ.

În orașul Baalbek din estul Libanului, se spune că cel puțin un civil și-a pierdut viața și că mai mulți alții au fost răniți ca urmare a loviturilor israeliene. Patru atacuri au fost raportate, dintre care unul a lovit intrarea sudică în Baalbek, foarte aproape de ruinele romane. Situația s-a înrăutățit și mai mult când au avut loc atacuri suplimentare în apropiere de Taraya, care este la aproximativ 20 de kilometri vest de Baalbek. Un oraș recunoscut pentru frumusețea vestigiilor romane.

Acțiunile întreprinse de IDF și forțele aeriene reprezintă o creștere semnificativă a conflictului care se desfășoară între Israel și Hezbollah, punând accent pe situația instabilă din regiune, scrie Jerusalem Post.

Israel cere ONU să fie mai ferm

Într-o declarație adresată Consiliului de Securitate format din 15 membri în timpul unei dezbateri pe tema violenței sexuale comise de palestinieni în atacul din 7 octombrie, Ministrul de Externe al Israelului, Israel Katz, a solicitat desemnarea Hamas ca organizație teroristă. Totodată el a îndemnat la intensificarea presiunii asupra Hamas pentru eliberarea celor 134 de ostatici încă în captivitate.

Katz a criticat Națiunile Unite pentru tăcerea și inacțiunea prelungită față de acțiunile Hamas. Subliniind absența condamnării sau dezaprobării crimelor brutale ale grupului de când a avut loc atacul, acum cinci luni.

În plus, el a menționat că ONU încă nu a recunoscut oficial Hamas ca organizație teroristă. Deși acțiunile sale sunt comparabile sau chiar depășesc pe cele comise de grupuri teroriste recunoscute precum al-Qaeda și ISIS, care au fost sancționate de ONU. Katz a subliniat că numeroase țări, inclusiv SUA, Australia, Canada, Japonia, Paraguay, Noua Zeelandă, Marea Britanie, UE și altele, au desemnat deja Hamas ca organizație teroristă, dar ONU nu a urmat un curs similar de acțiune.