Armata Germaniei. Bocancii pentru 2020 vin în... 2022

Ich oben rechts.

Potrivit unui raport, forțele militare germane sunt „puțin operaționale” în raport cu bugetul armatei

Anul trecut, în aceeași perioadă, și având în vedere că cheltuielile militare ale Germaniei urmau să crească cu peste 4 miliarde de euro, se punea întrebarea dacă următorul raport anual al comisarului parlamentar al Bundeswehr-ului, Hans-Peter Bartels, (social-democrat) avea să fie diferit de cele publicate anterior. Nu a fost cazul.

Ba, raportul din acest an, publicat săptămâna aceasta, este și mai critic decât altele.

„Bundeswehr (armata germană) în ansamblul său, este remarcabil de slab operațional în raport cu sumele enorme pe care contribuabilii germani le cheltuiesc”, a rezumat Hans-Peter Bartels.

Astfel, la fel ca în 2017 și în 2018, disponibilitatea principalelor sisteme de arme este încă „mediocră”, cum arată, de pildă, cazul vehiculelor blindate de luptă pentru infanterie, Puma.

Din cauza dificultăților legate cu aprovizionarea de piese, care complică evident mentenanța, doar 19,1% din aceste blindate sunt operaționale. Ceea ce-i obligă pe infanteriștii germani să recurgă la metode discutabile și hilare atunci când se antrenează: folosesc dubițe.

„Trebuie să existe o limită la toate acestea”, a tunat Bartels, potrivit căruia, în anumite cazuri, nici măcar 40% din sistemele de arme nu sunt gata să intre în uz, scrie Zone Militaire.

 

Există „prea puțin material, prea puțin personal și prea multă birocrație în Bundeswehr”, a deplâns Bartels.

Astfel, „sistemul de aprovizionare, fie pentru piese de schimb sau echipamente individuale pentru soldați, este întotdeauna excesiv de lung ca durată”, din cauza „structurilor care au devenit în mod evident disfuncționale”.

La acestea se adaugă prea multe „responsabilități încrucișate” și un nivel prea ridicat de reglementare.

„Birocrația în creștere în toate domeniile restricționează în continuare flexibilitatea operațională. Executarea strictă a procedurilor este mai importantă decât obiectivul operațional ", a spus Bartels.

În privința echipamentului individual al soldaților, comisarul german constată sever: „Este greu de înțeles că, la ora actuală, nu a fost posibilă dotarea completă a soldaților cu noi echipamente personale, cum ar fi, de exemplu, vestele de protecție”.

Bartels a preconizat că trebuie adoptată o abordare pe principiul „alege, plătește și ia” articole deja disponibile, în loc „să reinventăm roata”.

De exemplu, soldații germani ar fi trebuit să primească noi bocanci de luptă în 2020, în cadrul unui contract încheiat cu patru ani mai devreme.

În cele din urmă, îi vor primi în ... 2022. „Calendarul nu poate fi respectat datorită capacității de producție limitată a industriei", a declarat ministerul german al Apărării.

În privința industriei, Bartels are multe întrebări: „De ce trebuie șapte ani pentru a moderniza 100 de tancuri în condițiile în care aceeași industrie de profil poate fabrica 50 de tancuri noi pentru o altă țară?”.

O altă problemă a Bundeswehr ține de resursele umane, cu 21.000 de posturi vacante.

Nevoile privind necesarul de tehnicieni în cadrul Luftwaffe (forțele aeriene) nu sunt acoperite decât în procent de 53%.

Anumite unități de artilerie nu dispun decât de 70% din subofițerii și ofițerii de care au nevoie pentru a fi pe deplin operaționale.

Situația ar fi și mai problematică pentru Deutsche Marine, cu o ocupare a forței de muncă, pentru anumite specialități tehnice, sub 50%.