Evenimentul Zilei > EVZ Special > Armata Germaniei. Bocancii pentru 2020 vin în… 2022
Armata Germaniei. Bocancii pentru 2020 vin în… 2022

Armata Germaniei. Bocancii pentru 2020 vin în… 2022

Potrivit unui raport, forțele militare germane sunt „puțin operaționale” în raport cu bugetul armatei

Anul trecut, în aceeași perioadă, și având în vedere că cheltuielile militare ale Germaniei urmau să crească cu peste 4 miliarde de euro, se punea întrebarea dacă următorul raport anual al comisarului parlamentar al Bundeswehr-ului, Hans-Peter Bartels, (social-democrat) avea să fie diferit de cele publicate anterior. Nu a fost cazul.

Ba, raportul din acest an, publicat săptămâna aceasta, este și mai critic decât altele.

„Bundeswehr (armata germană) în ansamblul său, este remarcabil de slab operațional în raport cu sumele enorme pe care contribuabilii germani le cheltuiesc”, a rezumat Hans-Peter Bartels.

Astfel, la fel ca în 2017 și în 2018, disponibilitatea principalelor sisteme de arme este încă „mediocră”, cum arată, de pildă, cazul vehiculelor blindate de luptă pentru infanterie, Puma.

Din cauza dificultăților legate cu aprovizionarea de piese, care complică evident mentenanța, doar 19,1% din aceste blindate sunt operaționale.
Ceea ce-i obligă pe infanteriștii germani să recurgă la metode discutabile și hilare atunci când se antrenează: folosesc dubițe.

„Trebuie să existe o limită la toate acestea”, a tunat Bartels, potrivit căruia, în anumite cazuri, nici măcar 40% din sistemele de arme nu sunt gata să intre în uz, scrie Zone Militaire.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE