Gândiți-vă la faimoasa AK-47, dar cu ceva mai multe gloanțe. Una dintre cele mai mari armate din lume a adoptat o variantă destul de neobișnuită a puștilor de asalt serie AK. Arma tip 88 a Armatei Poporului din Coreea de Nord este similară celei din epoca sovietică AK-74, cu o diferență majoră: încărcătoare elicoidale atipice, care permit până la de 5 ori mai multe trageri decât încărcătoarele convenționale cu 30 de cartușe.

O armată gigant

În ultimele 6 decenii, Armata Poporului din Coreea de Nord (KPA) a fost clasificată în mod substanțial ca fiind una dintre cele mai importante forțe armate din lume. Mărimea și forța KPA au fluctuat în timp și informațiile legate de acestea nu sunt făcute publice, însă astăzi se estimează că în jur de 1.19 milioane de bărbați și femei sunt membri ai armatei. Marea majoritate aparțin forțelor terestre, fiind urmată de forțele aeriene și apoi de cele navale, relevă un studiu al expertului în apărare și securitate națională Kyle Mizokami, fondatorul blogului Japan Security Watch.

KPA a fost antrenată și pregătită la sfârșitul anilor ’40 de Uniunea Sovietică și a primit o susținere considerabilă în timpul Războiului Rece. Ca majoritatea țărillor blocului comunist, Coreea de Nord a fabricat propria sa versiune AK-47, din care a creat o pușcă de asalt tip 58, în timp ce versiunea îmbunătățită AKM a devenit pușca de asalt tip 68.

Ambele folosesc cartușul 7.62×39, care simplifică considerabil logistica, căci permite depozitarea în cantități generoase a unei singure puști de calibru normal. Potrivit istoricului în arme de mici dimensiuni Edward Clinton Ezell, armele model nr. 61 și 65 erau fabricate la fabricile de mic armament până la o cifră anuală de 150.000 de bucăți.

Ultima pușcă de asalt nord-coreeană este tip 88, copie a armei de asalt AK-74, al cărei principal avantaj față de AK-47 era adoptarea unui calibru mai mic, mai ușor, de 5.45 milimetri. Diametrul calibrului de 5.45 milimetri față de calibrul anterior de 7.62 milimetri au fost considerate suficiente garanții pentru a garanta schimbarea modelului anterior.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE