Rusia se laudă cu una dintre cele mai puternice arme din lume. Ministerul rus al Apărării a început deja testările, alături de echipa care a proiectat-o. A fost concepută pentru a lovi ținte din zone îndepărtate cu arme nucleare și convenționale.
Joi, 6 iulie, Rusia a început testele cu bombardierul strategic modernizat Tu-160M. Testele sunt efectuate de echipe ale Ministerului rus al Apărării și ale proiectantului, compania rusă de stat Rostec.
„Primul prototip modernizat al bombardierului strategic purtător de rachete Tu-160M a intrat în programul de teste comune”, a precizat compania Rostec într-un comunicat, potrivit agenției TASS.
Aparatul de zbor este versiune îmbunătățită a bombardierului rusesc Tu-160, conceput să lovească ținte inamice din zone îndepărtate cu arme nucleare și convenționale. Despre Tu-160M se spune că este „cel mai mare și cel mai puternic avion militar supersonic cu aripă cu geometrie variabilă conceput în lume până în prezent”, potrivit TASS.
Programul de repornire a producției de bombardiere strategice Tu-160 modernizate a fost lansat în urma unei decizii a președintelui Vladimir Putin.
Arma nucleară a Rusiei, cea mai puternică din lume
Aparatul de zbor Tu-160 are o lungime de 54 de metri, o înălțime de 13 metri, o anvergură variabilă între aproximativ 36 și 56 de metri, în funcție de geometria aripilor. Greutatea brută este de aproape 268 de tone, iar gol cântărește 110 tone.
Arma testă de ruși este propulsată de patru motoare cu post-combustie și atinge o viteză maximă de 2.220 km/h la 12.200 de metri altitudine. Are la bord un echipaj de patru persoane și o rază de acțiune de 2.000 de kilometri la viteze Mach 1,5 (de 1,5 ori viteza sunetului) sau de 7.300 de kilometri la viteze subsonice.
Tu-160 poate transporta șase rachete de croazieră Kh-55 sau 12 rachete Kh-15 cu încărcătură nucleară, cu rază scurtă. Acest model a zburat pentru prima dată în decembrie 1981 și a intrat în serviciul armatei ruse în 1987. Până în prezent, au fost produse mai puțin de 40 de exemplare.
Echipamentele de avionică ale bombardierului sunt de ultimă generație și au montat un sistem de navigare prin satelit. Ghidajul armelor lansate se poate face și prin satelit. Bombardierul poate zbura la o înălțime foarte mică de sol cu ajutorul radarului Sopka, montat în cupola pentru echipament radar din vârful bombardierului. Zborul la o înălțime mică îl face să fie greu de detectat de radare.