România. După ce numeroși pensionari au reclamat că sunt obligați să achite sume considerabile pentru adeverințele de venit, Arhivele Naționale au oferit o explicație, susținând că tarifele au fost stabilite de președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), conform unei legi din 2023.
În acest context, Blocul Național Sindical a declarat că prețul pentru obținerea unei adeverințe care atestă veniturile realizate pe o perioadă de 25 de ani poate depăși 2.800 lei.
Astfel, Sindicatul a avertizat că mai mult de un milion de pensionari ar putea fi împiedicați să obțină aceste adeverințe din cauza costurilor ridicate.
Arhivele Naționale dau vina pe șeful Casei de Pensii
Arhivele Naționale subliniază că, în ciuda respectării obligațiilor legale, instituția nu are expertiza necesară pentru a realiza analize sociale sau calcule economice complexe. Aceste analize sunt cruciale pentru stabilirea tarifelor într-un mod echitabil.
„Din acest motiv, considerăm că o colaborare strânsă cu Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MM) și CNPP este esențială pentru a ne asigura că aceste responsabilități sunt gestionate corespunzător.
Conform principiului cooperării loiale între instituții, consacrat de Curtea Constituțională a României, este esențial să primim sprijinul necesar din partea acestor instituții”, se arată într-un comunicat transmis.
Colaborare interinstituțională pentru adeverințele de venit
Arhivele Naționale informează că, în luna februarie a acestui an, Ministerul Afacerilor Interne a inițiat o propunere de colaborare cu Ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii Publice.
Scopul acestei colaborări este de a explora noi metode pentru valorificarea veniturilor și sporurilor acumulate de asigurați, precum și a condițiilor de muncă anterioare, pentru a garanta un tratament echitabil pentru toți pensionarii.
Această dificultate este amplificată de absența unor documente esențiale, multe dintre ele fiind distruse sau pierdute în urma închiderii fostelor întreprinderi de stat care funcționau înainte și în perioada imediat următoare anului 1990.
Deși găsirea documentelor în arhivele publice sau private ar fi ideală, acest lucru nu este întotdeauna realizabil din cauza timpului scurs de la emiterea lor, mai adaugă reprezentanții de la Arhivele Naționale.
Arhivele Naționale vrea găsirea unui echilibru
La începutul acestei luni, MAI a reiterat în scris propunerile adresate MM și CNPP, după ce a luat la cunoștință din Monitorul Oficial despre recentele modificări legislative care ne desemnează responsabilitatea de a stabili tarifele.
„În cadrul consultărilor de astăzi, ANR a dorit să asigure transparența procesului prin transmiterea discuțiilor live pe pagina de Facebook a MAI.
Totuși, Consiliul Concurenței a indicat că aceste consultări trebuie desfășurate separat cu fiecare participant, motiv pentru care am decis să renunțăm la acest plan.
Deși în acest moment nu putem furniza detalii specifice privind valoarea exactă a tarifelor, reafirmăm că obiectivul nostru principal rămâne găsirea unui echilibru între eficiența serviciilor oferite și accesibilitatea acestora pentru cetățeni”, se mai arată în comunicatul publicat de Arhivele Naționale.