Arhiva SIPA, PROTOCOALELE SECRETE dintre Parchete și SRI și magistrații ACOPERIȚI. Solicitările CSM ATACĂ marile probleme ale JUSTIȚIEI
- Codrin Dobrescu
- 20 martie 2018, 20:43
Consiliul Superior al Magistraturii a discutat, marți, mai multe probleme care au fost dezbătute în continuu în societatea românească în ultimul timp. Plenul instituției a avut pe ordinea de zi inclusiv problema protocoalelor dintre parchete și SRI, dar și Arhiva SIPA.
În ședința plenului s-au discutat șapte probleme care au captat atenția opiniei publice.
În primul rând, CSM solicită o actualizare a eforturile depuse în Comisia pentru anchetarea arhivei SIPA.
„Cu referire la unele probleme de interes public major privind independenţa justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, pentru clarificarea şi înlăturarea oricăror suspiciuni în legătură cu integritatea sistemului judiciar, în şedinţa Plenului de azi, 20 martie 2018, a decis:
1. Transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiţiei, în sensul de a se comunica informaţii cu privire la stadiul implementării şi rezultatele obţinute de către Comisia pentru inventarierea şi predarea documentelor din arhiva fostei D.G.P.A., în exercitarea atribuţiilor prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 410/2017 privind unele măsuri referitoare la arhiva fostei Direcţii Generale de Protecţie şi Anticorupţie”, transmite instituția.
În al doilea rând, ministerului i se solicită să comunice detaliile cu privire la așa-numita „listă neagră” a Comisiei UE.
„2. Transmiterea unei solicitări către Ministerul Justiţiei pentru a comunica informaţii Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modalitatea în care a răspuns solicitării formulate de către Comisia Europeană la data de 10.10.2012, punctul 20 din anexă, respectiv modalitatea în care a colectat datele, având în vedere potenţialul afectării independenţei instanţelor judecătoreşti învestite cu soluţionarea cauzelor respective”, menționează CSM.
În al treilea rând, CSM cere Comisiei de anchetă a Arhivei SIPA să comunice informațiile deținute despre magistrați care cad sub incidența activității sale.
„3. Transmiterea unei solicitări către Comisia de anchetă a Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru a clarifica aspectele ce ţin de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie, în sensul de comunicării către Consiliul Superior al Magistraturii a datelor referitoare la obiectul de activitate al acestei comisii şi a informaţiilor care există la nivelul acesteia referitoare la activitatea unor magistraţi”, se subliniază în informare.
Mai departe, instituția menționează că CSAT nu a găsit ofițeri acoperiți în verificările efectuate în rândul procurorilor și magistraților.
„4. Informarea opiniei publice cu privire la faptul că, la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a comunicat că în urma verificărilor efectuate în temeiul art. 7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu au reieşit date din care să rezulte că persoanele verificate ar fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”, conform Consiliului.
În următorul rând, CSM solicită CSAT să transmită modul în care verificarea magistraților s-a făcut, pentru a se determina dacă există ofițeri ai Serviciilor în rândul acestora.
„5. Adresarea unei solicitări Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în sensul de a comunica modalitatea în care se efectuează verificările prevăzute de art.7 alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, transmite instituția.
În al șaselea rând, Consiliul comunică o solicitare către Comisia SRI prin care se cer ifnormațile care vizează magistrații care au ieșit la iveală din activitatea de investigare.
„6. Transmiterea unei solicitări către Comisia comună permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, în sensul de a comunica Consiliului Superior al Magistraturii date şi informaţii referitoare la magistraţi, în urma activităţii proprii a comisiei”, notează CSM.
În ultimul rând, se cere parchetelor comunicarea protocoalelor încheiate cu Serviciile de informații.
„7. Transmiterea unei solicitări către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, curţile de apel şi parchetele de pe lângă acestea, Institutul Naţional al Magistraturii, Şcoala Naţională de Grefieri şi Inspecţia Judiciară, în vederea comunicării către Consiliul Superior al Magistraturii, în măsura în care există, a protocoalelor încheiate cu serviciile/structurile de informaţii, începând cu data de 01.01.2005”, se arată în comunicat.