Arhitectura poloneză, un atu pentru turism

Arhitectura poloneză, un atu pentru turism

La toate acestea s-au mai adăugat, în ultimii ani, două elemente: un mai mare simț estetic din partea investitorilor publici și oportunitățile care rezultă din majorarea bugetelor alocate (constând din fonduri naționale și europene).

 

Au fost realizate proiecte care nu numai că reflectă cele mai recente tendințe din arhitectura mondială, dar sunt, totodată, lucrări inovatoare apreciate de către utilizatorii, spectatorii și experții din întreaga lume.

Mulți investitori din Polonia au înțeles că realizarea unei excelente simbioze între funcționalitate, idee inovatoare și formă atractivă nu este mai scumpă decât o construcție cu arhitectură medie, lipsită de expresivitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Datele și fotografiile neau fost puse la dispoziție de Ambasada Poloniei la București (www.bukareszt. msz.gov.pl/ro).

Centrul de Științe Copernicus din Varșovia

Arhitectura clădirii se integrează perfect cu peisajul natural de pe malul râului Vistula. Scopul acestui centru interactiv de știință, care include un planetariu și grădini pe acoperiș, este acela de a promova și de a populariza comunicarea științifică. Centrul de Științe Copernicus a devenit unul dintre cele mai vizitate obiective din Varșovia, atât de către turiști, cât și de către localnici.

Stadionul din Gdansk

Stadionul de fotbal a fost construit în timpul pregătirilor pentru Campionatul European de Fotbal Euro 2012, găzduit de Polonia și Ucraina. Are o capacitate de 41.620 de locuri și are calificativul 4, cel mai mare din clasificarea UEFA. Clădirea era menită să devină un simbol arhitectural al orașului Gdansk, astfel încât forma, culoarea și iluminarea stadionului amintesc de un imens chihlimbar netezit de valurile Mării Baltice.

Filarmonica Mieczysław Karłowicz din Szczecin

Simbol al Szczecinului modern, clădirea filarmonicii este una dintre cele mai cunoscute și mai frumoase săli de concerte din Europa. În 2015, clădirea a primit premiul Uniunii Europene Mies van der Rohe pentru arhitectură contemporană și Marele Premiu la concursul Viața în arhitectură acordat de Președintele Republicii Polone pentru cel mai bun proiect național din 2013-2014. Construcția în forma unui castel de gheață se distinge prin arhitectura îndrăzneață, dar formează, de asemenea, o linie coerentă cu clădirile în stil neogotic din împrejurimi.

Centrul European al Solidarității din Gdansk

„Revoluția poloneză a fost prima mare contracție în nașterea acestei noi Europe. Dacă ordinea europeană pe care o numim pe scurt Ialta a început în Polonia, într-un anume sens, prăbușirea Ialtei a început, de asemenea, în Polonia.” (istoricul britanic Timothy Garton Ash (născut în 1955), în lucrarea „Revoluția poloneză. Solidaritatea 1980-1982”). Centrul European al Solidarității din Gdansk este un muzeu, o bibliotecă și un centru expozițional și de conferințe care are ca scop propagarea ideilor mișcării sociale Solidaritatea, ale cărei acțiuni au dus la căderea comunismului în Polonia și au inițiat alte schimbări importante în Europa.