Arhiepiscopul Tomisului, scrisoare către Guvern: „Ne aflăm în fața unor mari abuzuri”

Arhiepiscopul Tomisului, scrisoare către Guvern: „Ne aflăm în fața unor mari abuzuri”

Măsurile adoptate de autorități în actualul context epidemiologic reprezintă abuzuri împotriva clerului ortodox și a credincioșilor, susține arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie acuză persecuții

În opinia acestuia, niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de mult batjocorite.

„Incidentul petrecut la Constanţa în dimineaţa zilei de 25 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi hramului Bisericii Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina, din cartierul Tomis Plus, când poliţiştii şi jandarmii au brutalizat şi amendat credincioşii prezenţi la slujbă, ne întăreşte convingerea, încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm noi clerul, împreună cu credincioşii ortodocşi, în faţa unor mari abuzuri, pe care autorităţile le săvârşesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită”, a mai arătat arhiepiscopul.

El a adaugat că acum credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi slujitorii ei sunt obligaţi să îndure umilinţa şi frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute, care afectează sistemul imunitar, situaţie în care s-a ajuns de dragul măsurilor luate de autorități, pe care le consider lipsite de logică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am îndurat suficient, de la începutul acestei pandemii, împreună cu toţi oamenii de bună-credinţă din această ţară şi am respectat măsurile sanitare luate iniţial, în mod responsabil. De această dată, însă, trebuie să denunţăm public abuzurile pe care le orchestraţi şi pe care forţele poliţieneşti şi de jandarmerie le exercită asupra noastră, într-o ţară europeană care se vrea a fi democrată şi nu aflată sub dictatură şi teroare”, a mai scris arhiepiscopul Tomisului.

Tribunalul nu permite procesiunea de Sf. Andrei

Tribunalul Constanţa a respins, miercuri, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi. Hotărârea Tribunalului Constanţa poate fi atacată prin recurs, în termen de cinci zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanţa.

Un număr de 39 de persoane depistate de poliţişti că participau, miercuri, la o slujbă oficiată într-o biserică din municipiul Constanţa fără să poarte mască de protecţie şi să păstreze distanţarea fizică au fost amendate cu suma totală de 4.500 de lei, a informat IPJ Constanţa.