Sculptorul Traian Duţă lucrează de zece ani la o statuie a fostului fotbalist, înaltă de doi metri şi jumătate.
Atelierul artistului Traian Duţă, membru din anul 1980 al Uniunii Artiştilor Plastici din România, este dominat de o statuie uriaşă, a fostului mare fotbalist Nicolae Dobrin. Traian Duţă, profesor la Liceul de Artă „Dinu Lipatti“ din Piteşti, a lucrat timp de zece ani la statuie, fiind ajutat, în diferite faze ale proiectului, de elevi de-ai săi.
Totul a început în anul 1998. „În urmă cu zece ani, am câştigat un concurs lansat de uzina Dacia. Tema era o statuie a lui Dobrin. Prima oară am făcut-o din lut, apoi am turnat-o în ipsos. Am fost fericit că Dobrin a venit la mine în atelier, a văzut-o şi i-a plăcut“, povesteşte artistul.
Sculptorul nu este vreun mare microbist, dar pe Dobrin l-a admirat, ca om şi ca sportiv. „Înainte de a mă apuca să-l sculptez l-am studiat. Am văzut şi poze din copilărie, iar statuia respectă întocmai stilul şi omul“, spune Traian Duţă.
După privatizarea uzinelor Dacia, ideea unei statui a lui Dobrin a trecut pe un plan secundar. „Chiar dacă nimeni nu a mai zis nimic de ea, m-am gândit să o termin eu, cum pot. Am făcut nişte calcule şi e nevoie de aproape două tone de bronz“, spune Duţă. Mai trebuie 100.000 de lei
Până acum, costurile cu statuia s-au ridicat la 50.000 de lei, conform calculelor făcute de artist. „Pentru bronz ar mai fi nevoie de puţin peste 100.000 de lei“, adaugă el. „Studiem posibilităţile ca acest proiect să se materializeze“, mărturiseşte primarul Curţii de Argeş, Gheorghe Nicuţ. La statuia lui Dobrin intră mai puţin material decât la cea a lui Ştefan cel Mare, spre exemplu.
„La Dobrin, silueta e zveltă, nu sunt hainele alea uriaşe ale domnitorilor. Gâtul e subţire, jambierele sunt lăsate, aşa cum le purta el, se uită în sus. El niciodată nu se uita la minge“, subliniază sculptorul.
Statuia care aşteaptă de zece ani să fie finalizată e impresionantă nu doar prin dimensiuni. Mingea aflată pe soclu, la doi milimetri de vârful pantofului fotbalistului, parcă aşteaptă să fie şutată. Trupul din ipsos e arcuit şi pregătit să se avânte. „Aceasta este cea mai des întâlnită postură a lui Dobrin“, spune Traian Duţă.
Ieri, artistul plastic făcea ultimele retuşuri ale lucră rii aflate în stadiu de ipsos. „Aş vrea să punem statuia la stadionul din Curtea de Argeş. O voi termina, nu va mai sta încă zece ani în atelier, asta sunt sigur“, e convins Traian Duţă. SCURT PORTRET Prinţul din Trivale
Nicolae Dobrin (1947-2007) s-a născut la Piteşti. I se spunea Prinţul din Trivale sau Gâscanul, iar driblingurile şi fentele sale au rămas celebre. Este considerat de mulţi specialiş ti cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor. A fost ales de trei ori fotbalistul nr. 1 al României. A jucat 48 de meciuri în echipa naţională, împreună cu care a participat la Campionatul Mondial de fotbal din 1970. Nu a jucat însă nici măcar un minut, acesta fiind unul dintre cele mai mari regrete ale sale.