Arestări după cutremurul din Turcia. Autoritățile de la Ankara îi vânează pe cei care provoacă panică

Arestări după cutremurul din Turcia. Autoritățile de la Ankara îi vânează pe cei care provoacă panică Cutremur Turcia. Sursa foto: dreamstime.com

Mai multe persoane au fost arestate, în Turcia, după cutremurele devastatoare din ultimele zile. Regimul Erdogan i-a acuzat pe cei reținuți că ar fi postat mesaje „provocatoare” menite să inducă panica în populație. Pe de altă parte, numeroși utilizatori ai rețelelor de socializare din Turcia acuză autoritățile de ineficiență în intervențiile de salvare a supraviețuitorilor dezastrelor.

Autoritățile din Turcia au făcut patru arestări în rândul unor persoane care au făcut postări pe rețelele de socializare după cutremurele din ultimele zile. Oficialii regimului Erdogan acuză faptul că mesajele postate de cei trimiși după gratii ar fi fost „provocatoare”. Acuzatorii susțin că scopul ar fi fost să provoace panică în rândul populației grav afectate de dezastre.

Oficialii de la Ankara susțin că monitorizează cu atenție rețelele de socializare și dau curs tuturor solicitărilor de ajutor venite din partea sinistraților. Aceste informații sunt transmise mai departe, echipelor de căutare și salvare din fiecare regiune afectată de cutremur.

Direcția generală de securitate a anunțat că în cadrul activităților de monitorizare a rețelelor de socializare desfășurate de Departamentul de combatere a criminalității cibernetice, au fost identificate mai multe adrese și locații ale cetățenilor care au cerut ajutor. În sprijinul acestora au fost trimise echipe de intervenție.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Grupul comunicare format din oficiali ai președinției pentru Managementul Dezastrelor și Urgențelor, dar și din Ministerul de Interne, a cules cu meticulozitate conținutul mesajelor de ajutor de pe rețelele sociale, inclusiv mesajele directe către instituții”, susțin oficialii turci.

Securitatea turcă monitorizează rețelele sociale

Pe de altă parte, susțin reprezentanții Direcției generale de securitate, au fost depistate și postări cu informații false, calificate drept provocatoare. Autoritățile turce nu au comunicat la ce anume se referă și care a fost conținutul acestor mesaje. Spun, însă, că au identificat 90 de utilizatori care ar fi încercat să creeze panică în rândul populației.

Pe cale de consecință au fost demarate investigații, iar patru persoane au fost reținute și au primit mandate de arestare, în conformitate cu instrucțiunile Parchetului General.

Regimul Erdogan se confruntă cu numeroase critici din cauza modului în care au intervenit echipele de salvare. Oamenii din mai multe regiuni afectate de cutremur au acuzat ineficiența salvatorilor, mai ales în provincia Hatay.

În noiembrie anul trecut, Parlamentul turc a adoptat o lege care incriminează difuzarea de știri false. Cei găsiți vinovați sunt pedepsiți cu până la trei ani de închisoare, conform Antena 3.