Arestarea lui Alexander Adamescu a fost decisă într-un proces fulger și cu un judecător care nu ar fi citit dosarul

Arestarea lui Alexander Adamescu a fost decisă într-un proces fulger și cu un judecător care nu ar fi citit dosarul

Arestarea omului de afaceri Alexander Adamescu ar fi fost decisă la foc automat de către un judecător care nici măcar nu ar fi citit dosarul. Ba mai mult, o citație de judecată a fost înregistrată ca făcută publică cu două ore înainte să fie creată.

Potrivit publicației Românie Liberă, arestarea preventivă a omului de afaceri Alexander Adamescu a fost făcută de către un magistrat al Curții de Apel București, Matei George Dorel, care nu a fost repartizat aleatoriu în dosar. Din această cauză, avocații omului de afaceri au depus o cerere de anulare a mandatului de arestare la Curtea de Apel București.

Avocatul Cătălin Dancu a arătat, în plângerea citată, că „la dosarul nr. 3576/2/2016 NU SE REGĂSEȘTE DEPUS NICIUN PROCES-VERBAL DE REPARTIZARE ALEATORIE A CAUZEI (...) Este evident că, în lumina acestor dispoziții legale, au fost încălcate normele de organizare judiciară, care sunt norme de ordine publică, neregularitățile pro-cedurale fiind sancționate cu nulitatea absolută și pot fi invocate oricând“.  Curtea de Apel București a amânat verdicul pentru data de 24 noiembrie a.c.

După ce judecătorarea Mihaela Niță de la Curtea de Apel București a hotărât să infirme decizia arestării (luate anterior de către Tribunalul București) și a cerut rejudecarea cauzei, lucrurile s-au precipitat.

Dosarul trebuia transmis la registratura Curții de Apel București, pentru înregistrare și repartizare aleatorie, abia după redactarea hotărârii pronunțate de judecătoarea Mihaela Niță. Dar aceste proceduri nu s-au respectat.

Astfel, cazul a fost repartizat judecătorului Matei George Dorel, care a judecat cazul în aceeași zi și în timp de puțin peste o oră, a întors decizia judecătoarei Mihaela Niță și a hotărât ca Alexander Adamescu să primească mandat de arestare.

Citativul (documentul de citare – n.r.) pentru termenul din data de 19.05.2016, ora 13.30, apare în documentele din dosar ca fiind tipărit la ora 12.59. Practic, cu doar jumătate de oră înainte ca magistratul să judece cererea DNA de arestare a fost creată și tipărită citația în cauză, arată R. L.

De asemenea, se pare că orele trecute pentru termenul de judecată și citație sunt total diferite față de ce ar fi trebuit să fie. Astfel, citația a fost pusă pentru ora 11.00 iar termenul de judecată în aceeași zi (19.05.2016), la ora 13.30. Ceea ce este practic imposibil, deoarece citația apare ca find tipărită la ora 12.59 (conform sistemul informatic al instanței, care menționează automat ora la care se imprimă documentele). 

Până în ora 15.40, judecătorul Matei George Dorel a epuizat cauza. La ora 14.30, magistratul a intrat în sala de judecată. După o scurtă dezbatere, de 30-40 minute, cauza a rămas în pronunțare. În mai puțin de jumatate de oră, hotărârea de arestare a lui Alexander Adamescu era deja publicată pe portalul instanței de judecată.

Astfel, la ora 15.40, a fost emis noul mandat de arestare al lui Alexander Adamescu şi la ora 15.47 a fost tipărită dovada de comunicare către DNA a minutei deciziei.