Are 6.000 de locuitori și este cel mai mare oraș din România. La ce capitol este peste București, Cluj-Napoca sau Timișoara

Are 6.000 de locuitori și este cel mai mare oraș din România. La ce capitol este peste București, Cluj-Napoca sau Timișoara Sursa:orasbrosteni.ro

Când spunem oraș mare cu toții ne gândim la București sau Cluj. Însă orașul cu cea mai mare suprafață se află în județul Suceava. Are mai puțin de 6000 de locuitori și a devenit oraș abia în 2004.

Cel mai mare oraș din România ca întindere este Broșteni și se află pe Valea Bistriței, în Moldova. Este de două ori mai mare decât Bucureștiul, dar are mult mai puțini locuitori. A devenit oraș abia în anul 2004, dar are câteva obiective turistice care atrag vizitatorii.

Orașul Broșteni este format din localitățile Broșteni (reședință), Hăleasa, Lungeni și Neagra, și din satele Cotârgași, Dârmoxa, Frasin, Holda, Holdița și Pietroasa.

Nu are cale ferată

Orașul este poziționat în sud-vestul județului Suceava, la granița cu județele Neamț și Harghita, pe valea râului Bistrița. Se poate ajunge aici cu mașina, deoarece localitatea nu este racordată la sistemul național de căi ferate. Din punct de vedere al poziționării și al căilor de comunicație, Broșteni este considerat a fi cel mai izolat oraș din județul Suceava.

Ne puteți urmări și pe Google News

Broșteni este o localitate tipică de munte, în care elementele urbane se simt doar în centrul orașului, în special datorită complexului de blocuri de locuințe construite pentru oamenii care au muncit în fostele mine din zonă. Teritoriul orașului se întinde însă pe o suprafață de peste 420 km², potrivit Wikipedia.

În cel mai întins oraș din România locuiesc aproape 6.000 de oameni, potrivit ultimului recensământ al populației. Majoritatea locuitorilor sunt români, în proporție de 96,48%.

Școala lui Nică

Orașul are câteva obiective turistice. Printre ele se numără și Biserica din lemn Sfântul Nicolae, cunoscută sub denumirea de biserica-muzeu „Ion Creangă”. Aceasta datează din anul 1779. În trecut, a fost folosită pe post de școală, după cum apare și în romanul „Amintiri din copilărie”. Nică povestește despre această școală.

Alte obiective turistice ale zonei sunt: Casa administratorilor Domeniilor Coroanei, construită în 1895, astăzi este folosită ca spațiu comercial și depozit, Clădirea fostei secții Geomold S.A. din Câmpulung Moldovenesc, construită în 1929, Cuptorul de ars var din Dârmoxa, construit în 1924, dar și Școala din Holda, care datează din 1924, potrivit cancan.ro.