Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii decembrie 2011 în Regiunea de Dezvoltare Centru era de 64.959, reprezentând 14,09% din numărul total al celor fără un job, înregistraţi la nivel naţional, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Alba.
Creşterea faţă de luna noiembrie a fost de 2,92%. Regiunea Centru cuprinde judeţele Braşov, Mureş, Alba, Sibiu, Harghita şi Covasna.
Unul din polurile sărăciei din judeţul Alba este comuna Roşia Montană, care este în centrul dezbaterilor publice tocmai pentru faptul că are la dispoziţie soluţia pentru depăşirea crizei sociale, prin începerea exploatării miniere.
Angajarea temporară – o soluţie nesigură
Un exemplu ilustrativ este Constantin Furdui. Este angajat temporar al RMGC, după ce, timp de mai mulţi ani, a fost nevoit să trăiască din pensiile părinţilor, pentru că situaţia socială nu i-a permis să-şi întemeieze o familie.
A lucrat ca miner la RoşiaMin, până în 2006, când mina de stat s-a închis, iar apoi a rămas şomer până anul trecut.
Începerea proiectului minier i-ar permite să-şi facă meseria şi să-şi poată planifica viitorul. "De 2000 de ani aici se face numai minerit – asta au făcut părinţii şi bunicii noştri, asta am învăţat şi noi. Dacă se putea face altceva, făceau alţii demult. Dacă nu se face proiectul, nu ştiu ce va fi, nu mă pot gândi. Va fi foarte rău", spune Furdui. Variantele alternative nu s-au dovedit viabile.
Cei mai mulţi şomeri se găsesc în judeţul Mureş – 14.568, urmat de Alba – 13.228
SPERANŢE
Primăria aşteaptă şi alte investiţii
Primarul Eugen Furdui spune că orice investiţie este binevenită. Proiectul minier afectează doar 20% din suprafaţa comunei, ceea ce înseamnă că, pe restul de 80%, se poate practica orice activitate economică, inclusiv turismul.
ANOFM a raportat, la nivel naţional, o rată a şomajului de 5,26% pentru ianuarie, mai mare cu 0,14% faţă de luna anterioară.
În schimb, cea mai recentă raportare a Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, în trimestrul al treilea din 2011, rata nu era aşa mare.