Arborii care nu vor mai putea fi tăiați. Legea a fost adoptată de Parlament. „Mult prea mulți au devenit mobilă de lux sau lemne de foc”

Arborii care nu vor mai putea fi tăiați. Legea a fost adoptată de Parlament. „Mult prea mulți au devenit mobilă de lux sau lemne de foc” Amenzi uriașe pentru românii care taie copacii. Pot avea probleme grave. Sursa foto arhiva EVZ

O nouă lege adoptată de curând în Parlament prevede că anumiți arbori nu mai pot fi tăiați, iar în acest sens va fi creat un registru oficial în care vor fi trecuți.

Legea a fost inițiată de parlamentarii USR Diana Buzoianu și Aurel Oprinoiu, care și-au propus protejarea arborilor seculari din România, ce au rămas la momentul actual în jur de 5.000 la număr. Noua lege a fost votată deja de Camera Deputaților, ea urmând să meargă spre promulgare la președintele Klaus Iohannis, iar apoi va fi publicată în Monitorul Oficial.

Cum vor fi protejați arborii seculari de tăiere

Potrivit prevederilor legislative, se va înființa un registru oficial în care fiecare cetățean va putea face o cerere pentru a fi înregistrați arborii seculari din diverse localități şi prin urmare, să nu mai poată fi tăiați decât în cazuri cu totul şi cu totul excepționale. Spre exemplu, atunci când reprezintă un pericol sau în situația în care sunt deja prea bătrâni.

Cei doi inițiatori s-au arătat bucuroși că legea a fost aprobată de parlamentarii români, indiferent de culoarea lor politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

România are încă mulți arbori seculari, în păduri și în afara lor, cu o valoare inestimabilă, dar ei sunt permanent în pericol și mult prea mulți au devenit, în ultimii ani, mobilă de lux sau lemne de foc. Legea nou adoptată își propune să îi protejeze.

Mai sunt și alți pași de făcut pentru protejarea pădurilor și naturii din România și vom continua să depunem inițiative în acest sens”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR și vicepreședinte al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, inițiator al proiectului.

„Mă bucur că am reușit să îi convingem pe colegii noștri din Parlament de necesitatea acestei legi și că, trecând peste diferențele de culoarea politică, au votat favorabil. Împreună am reușit, astfel, să le asigurăm arborilor remarcabili protecția necesară, dar și copiilor noștri un exemplu de respect pentru trecutul acestei țări”, a precizat și senatorul USR Aurel Oprinoiu.

Conform datelor oficiale, în țara noastră au mai rămas doar aproximativ 5.000 de arbori, care se încadrează acum pentru dobândirea statutului de arbori remarcabili, potrivit Adevărul.