Arborii „gigant”, neprotejați de autorități. Pot rezista mii de ani

Arborii „gigant”, neprotejați de autorități. Pot rezista mii de ani Sursă foto: captură video Youtube

Parcul Dendrologic Zeno Spârchez de la Poiana Mona-Valea Usturoi nu este foarte cunoscut, deși în acest loc au fost plantați arbori dintr-o specie rară, care pot crește până la 70 de metri înălțime și pot  trăi câteva mii de ani. Arborii sunt o reală „gură de oxigen” și au fost plantați la inițiativa unui inginer silvic, Valentin Bolea, inspirat de flora japoneză.

Arborii „gigant” din Baia Marea. Pot rezista până la 3.000 de ani

Amenzi mari pentru cei care taie arbori sau toaletează fără avize. O floare ruptă te poate costa 500 de lei

Sursa: Facebook

Aproximativ 25 de arbori Criptomeria japonica (Arborele național japonez) se află lângă Baia Mare, în pădurea din zona numită „Usturoiul”, însă nimeni nu știe despre acest parc dendrologic. Specia de arbori crește până la 70 de metri înălțime și poate trăi câteva mii de ani, notează adevărul.ro.  Conform sursei citate, Direcția Silvică Baia-Mare nu ar avea responsabilitate în zona unde se află „arborii gigant”, pentru a preveni tăierile ilegale.

„M-am întors în parcul dendrologic și am numărat 24 de exemplare de arbore național japonez. Au înălțimea de cca 10 m și circumferința de până la 1,24 m. Prin jur am observat cioate, care spun că cineva se joacă criminal cu drujba într-un loc ca sacru. Inginerul Valentin Bolea a mai plantat aici, acum 60 de ani, și exemplare de pin neted, tuia gigantică, chiparos de California și ienupăr de Virginia”, susține un pasionat de drumeții, fost jurnalist, intrigat că  autoritățile nu iau măsuri pentru protejarea acestei specii de arbori.

Arborii, neprotejați de autorități. Sute de dosare penale pentru tăierea ilegală a pădurilor

arbori

Sursă foto: dreamstime.com

Pomii numiți „Criptomeria japonica” sunt coniferi veșnic verzi, care poate atinge 70 m înălțime și o circumferință de 16 m. În Japonia au fost identificate exemplare în vârstă de circa 3000 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tăierile ilegale de păduri din România reprezintă una dintre cele mai mari provocări de Mediu. Oficialii Ministerului Mediu spun că acestea vor fi monitorizate din satelit. În prezent, România înregistrează sute de dosare penale pentru tăierea ilegală de păduri, chiar din zone protejate, așa cum sunt cele din Maramureș, Parcul Național Munții Rodnei.