Arbitrul asigurărilor răspunde cititorilor EVZ. Ce fac dacă m-a lovit un șofer care nu are RCA?
- Raluca Florescu
- 10 septembrie 2015, 00:00
Cazurile în care șoferi din România sunt accidentați de o mașină fără RCA nu sunt rare. Un alt caz interesant este cel al proprietarilor care vând mașina și vor să recupereze acea parte de banii plătiți pentru polița RCA, aferentă perioadei rămase până la scadență. Marius Vorniceanu, vicepreședinte ASF, explică ce anume se poate face în aceste situații.
- EVZ. Marian N. din Arad a fost implicat într-un accident produs pe teritoriul României, persoana vinovată de producerea acestuia nedeținând polița RCA. Cum poate să-și recupereze cheltuielile cu repararea vehiculului său? - Marius Vorniceanu: În acest caz, potrivit Ordinului C.S.A. nr. 1/2008, pentru punerea în aplicare a Normelor privind Fondul de Protecţie a victimelor străzii, persoana pagubită, domnul Marian N., se poate adresa Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (F.P.V.S.). Poate face acest lucru doar în cazul în care nu are posibilitatea să îşi recupereze daunele suferite în baza unei asigurări facultative (dacă deține o astfel de poliță de asigurare)
- EVZ. Voicu G. și-a vândut autoturismul proprietate personală, iar societatea de asigurare la care avea polița RCA încheiată refuză să-i restituie diferența de primă plătită până la sfârșitul perioadei menționată în poliță. Ce este de făcut? - Marius Vorniceanu: Conform prevederilor Normei nr. 23/2014 ce se referă la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, în astfel de cazuri asiguratul poate solicita asigurătorului diferenţa de primă cuvenită, printr-o cerere scrisă însoţită de documentele doveditoare. Î
n cazurile în care nu s-au plătit sau nu se datorează despăgubiri pentru evenimente produse în perioada de valabilitate a asigurării, în termen de maximum 10 zile de la solicitare, asigurătorul este obligat să restituie asiguratului diferenţa dintre prima de asigurare plătită şi cea calculată până la data înstrăinării autoturismului.
Dacă societatea de asigurare nu plăteşte în termenul legal sau refuză să plătească diferenţa de primă, asiguratul se poate adresa cu o petiţie ASF. Astfel de abuzuri trebuie aduse la cunoștința ASF care este obligată să acționeze în interesul asiguratorului (consumatorului).
Dacă ați întâmpinat probleme care țin de piața asigurărilor, vă rugăm să ne scrieți pe adresa de e mail secretariat@evzgroup.ro sau la redacția Evenimentul zilei, pe adresa Bd. Dimitrie Pompeiu, nr.6, sector 2, București.