Arafat nu uită! Le-a dat o palmă coronascepticilor
- Andrei Arvinte
- 6 noiembrie 2020, 22:07
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit vineri, despre evoluția epidemiei de coronavirus din România și despre noile măsuri și restricții ce vor intra în vigoare începând de luni.
Vineri, România a ajuns la 287.062 de infectări și 7.663 de decese provocate de coronavirus. În această zi, țara noastră a depășit pragul de 10.000 de noi îmbolnăviri.
Măsurile luate au fost respectate?
Secretarul de stat din MAI Raed Arafat consideră că majoritatea populaţiei a respectat măsurile de prevenire a răspândirii virusului în România, însă subliniază că este nevoie ca toată lumea să le respecte pentru ca răspândirea SARS-CoV-2 să încetinească. El atrage atenţia asupra faptului că nu trebuie să mai existe "suspiciuni" cu privire la existenţa virusului.
„Dacă acum câteva luni aveau suspiciuni unii şi aveau întrebări dacă virusul ăsta există, nu ar trebui să mai aibă aceste suspiciuni, văzând ce se întâmplă în România şi în jurul nostru şi câte persoane decedează în fiecare zi”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, într-o intervenţie la B1 Tv.
Acesta a precizat că impactul noilor măsuri restrictive se va vedea după două cicluri de 14 zile de la aplicarea lor.
„Eu nu cred că o să ajungem la un platou până nu vedem impactul şi al noilor măsuri pe care le avem, dacă sunt aplicate corect de noi toţi. (...) Evaluarea reală asupra impactului acestor măsuri are nevoie de 30 de zile, de două cicluri de 14 zile, este părerea epidemiologilor", a afirmat Arafat.
El a subliniat importanţa respectării măsurilor de către toată lumea, arătând că sunt "măsuri necesare pentru a reduce mobilitatea şi contactul care sunt considerate de către epidemiologi motivul principal pentru creşterile care au fost în ultima perioadă".
„În faza următoare cel mai probabil vom avea creşteri continue până ajungem la un platou, nu mă aştept că dacă s-au luat măsurile luni, marţi o să avem o schimbare”, a arătat Arafat.
Acesta a declarat că "e foarte greu de prezis" care este plafonul de îmbolnăviri la care România s-ar putea stabiliza dacă se ajunge la un număr relativ constant de îmbolnăviri.