Aradul zguduit de patru cutremure în 4 luni. Planul seismic indică zona Banatului ca fiind vulnerabilă

Aradul zguduit de patru cutremure în 4 luni. Planul seismic indică zona Banatului ca fiind vulnerabilăArad, foto Nick Savchenko sursa: Wikipedia

În Arad au fost patru cutremure puternice anul acesta. Mai exact, din 13 februarie până în 22 mai, se poate spune că Aradul a cunoscut în fiecare lună un cutremur puternic. Acesta este un fenomen neobișnuit, având în vedere că regiunea din vestul României nu era cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic.

Dovada faptului că asistăm la un fenomen ciudat, este că, până în acest an, Aradul a cunoscut doar 11 cutremure puternice în istorie. Informațiile istorice despre cutremurele din Banat încep la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pentru municipiul Arad au fost menționate 11 cutremure cu o intensitate mai mare de 4 grade și 9 cutremure cu o intensitate mai mare de 4,1. Cele mai mari cutremure cu o magnitudine maximă de 4,7 (intensitate VII) au avut loc în ultimele secole.

La ora 20:46:42, în seara zilei de luni, 22 mai 2023, s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 4,9 grade în zona Frumușeni din Vladimirescu Aluniş la o adâncime de 2,2 kilometri. Cutremurul a fost resimțit în tot județul Arad, inclusiv în oraș, stârnind panică. La scurt timp după, la ora 22:55:26, a avut loc al doilea cutremur puternic cu o magnitudine de 4,3 și o adâncime de 9,3 kilometri.  Oamenii din orașul Arad au simțit puternicele cutremure, intrând în panică. Mai târziu, au început multe alte replici mai mici, care ar putea dura săptămâni întregi, scrie Glasul Aradului.
Trebuie spus că în cazul unui cutremur mai puternic, mai multe clădiri din Arad s-ar putea prăbuși în orice moment. În urmă cu câțiva ani, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a inclus în planul său de intervenție la cutremur un tabel care arată că existau clădiri pe care experții le considerau neprotejate în cazul unui cutremur de magnitudinea anului 1977. Experții spun însă că numărul clădirilor în cauză este mult mai mare. Dar expertiza este atât de scumpă încât nimeni nu se grăbește să achite costurile pentru ea.

Cutremurul din Arad

În cazul unui cutremur, primii care se tem sunt chiriașii clădirilor construite între 1963 și 1977. Rezistența clădirilor construite în acea perioadă nu a fost calculată pe baza acțiunii efective a forțelor de cutremur.
Potrivit Institutului de Geofizică, un cutremur cu magnitudinea 5,3 pe scara Richter s-a produs pe 13 februarie 2023, la 14 kilometri de Târgu-Jiu, la o adâncime de 15 kilometri. Cutremurul a fost resimțit în vestul țării, inclusiv în Arad. Birouri, mobila, clădirile tremurau. Cutremurul a avut loc la ora 16:58. Cutremurul a fost resimțit atât de puternic în Arad, încât pompierii din Arad au confirmat imediat: „Intrăm în alertă, cutremurul a fost puternic”.

„Conform Institutului de Fizică a Pământului în ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Gorj un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km“.

Aradul, Nădlacul, Curticiul și Lipova, cele mai afectate

Conform unui Plan de analiză şi acoperire a riscurilor la care sunt supuși locuitorii municipiului Arad, întocmit în anul 2017, în caz de cutremur, cele mai afectate localități din județ ar fi Aradul, Nădlacul, Curticiul și Lipova. „Ca urmare a evaluării riscurilor identificate şi inventariate, în cadrul judeţului Arad există zone de risc la cutremur pe teritoriul municipiului Arad. De asemenea se apreciază că efectele cele mai puternice pot fi pe direcţia Vinga-Arad-Curtici. În cazul judeţului Arad, un cutremur de magnitudinea şi intensitatea precizată poate provoca efecte deosebite în localităţile urbane Arad, Nădlac, Curtici şi Lipova”, se arată în document.

„Judeţul Arad se află în zona D şi E a cutremurelor bănăţene de tip intraplacă, cu epicentrul în zona Banloc, Judeţul Timiş”, mai spun specialiștii în geofizica pământului. Din punct de vedere seismic, zona Banatului este considerată a doua ca importanţă după cea vrânceană, din cauza faliilor existente în interiorul plăcilor tectonice. Zona are o activitate seismică continuă de intensitate medie, cu perioade de revenire mari dar neconstante, producându-se cutremure de tip intraplacă.

„Seismele sunt de suprafaţă, cu adâncimi ale surselor de 5-20 km., afectând puternic zone restrânse în jurul epicentrului de cca. 5-10 km. Datele istorice privind seismele bănăţene, încep la sfârşitul secolului XVIII. Pentru municipiul Arad sunt menţionate 11 cutremure cu intensitate mai mare de 4 grade şi 9 cu magnitudini mai mari decât 4,1. Se observă că cele mai mari seisme de magnitudine maximă 4,7 (intensitate VII) s-au produs în secolele trecute. Trebuie menţionat că zona Banat este caracterizată de mutarea zonelor active. Dacă în perioadele anterioare, zonele active au fost cele din sud (Moldova Nouă) şi nord (Arad, Sânicolau Mare), în secolul nostru au fost mai active zonele centrale (Banloc, Parţa)”, susțin autorii planului.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Ne puteți urmări și pe Google News