Aradul zguduit de patru cutremure în 4 luni. Planul seismic indică zona Banatului ca fiind vulnerabilă
- Dosofteea Lainici
- 23 mai 2023, 08:30
În Arad au fost patru cutremure puternice anul acesta. Mai exact, din 13 februarie până în 22 mai, se poate spune că Aradul a cunoscut în fiecare lună un cutremur puternic. Acesta este un fenomen neobișnuit, având în vedere că regiunea din vestul României nu era cunoscută ca fiind activă din punct de vedere seismic.
Dovada faptului că asistăm la un fenomen ciudat, este că, până în acest an, Aradul a cunoscut doar 11 cutremure puternice în istorie. Informațiile istorice despre cutremurele din Banat încep la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pentru municipiul Arad au fost menționate 11 cutremure cu o intensitate mai mare de 4 grade și 9 cutremure cu o intensitate mai mare de 4,1. Cele mai mari cutremure cu o magnitudine maximă de 4,7 (intensitate VII) au avut loc în ultimele secole.
Cutremurul din Arad
„Conform Institutului de Fizică a Pământului în ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în Gorj un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km“.
Aradul, Nădlacul, Curticiul și Lipova, cele mai afectate
Conform unui Plan de analiză şi acoperire a riscurilor la care sunt supuși locuitorii municipiului Arad, întocmit în anul 2017, în caz de cutremur, cele mai afectate localități din județ ar fi Aradul, Nădlacul, Curticiul și Lipova. „Ca urmare a evaluării riscurilor identificate şi inventariate, în cadrul judeţului Arad există zone de risc la cutremur pe teritoriul municipiului Arad. De asemenea se apreciază că efectele cele mai puternice pot fi pe direcţia Vinga-Arad-Curtici. În cazul judeţului Arad, un cutremur de magnitudinea şi intensitatea precizată poate provoca efecte deosebite în localităţile urbane Arad, Nădlac, Curtici şi Lipova”, se arată în document.
„Judeţul Arad se află în zona D şi E a cutremurelor bănăţene de tip intraplacă, cu epicentrul în zona Banloc, Judeţul Timiş”, mai spun specialiștii în geofizica pământului. Din punct de vedere seismic, zona Banatului este considerată a doua ca importanţă după cea vrânceană, din cauza faliilor existente în interiorul plăcilor tectonice. Zona are o activitate seismică continuă de intensitate medie, cu perioade de revenire mari dar neconstante, producându-se cutremure de tip intraplacă.
„Seismele sunt de suprafaţă, cu adâncimi ale surselor de 5-20 km., afectând puternic zone restrânse în jurul epicentrului de cca. 5-10 km. Datele istorice privind seismele bănăţene, încep la sfârşitul secolului XVIII. Pentru municipiul Arad sunt menţionate 11 cutremure cu intensitate mai mare de 4 grade şi 9 cu magnitudini mai mari decât 4,1. Se observă că cele mai mari seisme de magnitudine maximă 4,7 (intensitate VII) s-au produs în secolele trecute. Trebuie menţionat că zona Banat este caracterizată de mutarea zonelor active. Dacă în perioadele anterioare, zonele active au fost cele din sud (Moldova Nouă) şi nord (Arad, Sânicolau Mare), în secolul nostru au fost mai active zonele centrale (Banloc, Parţa)”, susțin autorii planului.