Arabii din România doresc să fie recunoscuți ca minoritate națională. Ce șanse au să fie reprezentați în Parlament
- Antonia Hendrik
- 14 martie 2023, 13:36
Timişoara este unul din centrele importante ale arabilor din România. În tot județul Timiș, conform cifrelor neoficiale, aproximativ 10.000 de islamici. Cei mai mulţi provin din Palestina şi Siria, dar sunt şi din Irak, Libia, Egipt, Maroc şi Tunisia.
Arabii din Timișoara au început demersurile pentru recunoșterea ca minoritate etnică în România. Acest lucru le-ar aduce o serie de avantaje și le-ar garanta numeroase drepturi. Argumentul lor este numărul mare de arabi din țara noastră, peste 80% cu cetățenie română.
„Trăim în România de foarte mulți ani. Eu, de exemplu, trăiesc aici de 41 de ani. Am colegi care sunt în România din anii ‘60, alții sunt aici din anii ‘70. Formăm o pătură socială puternică, suntem implicați în viața socială și economică a țării. E nevoie de un act normativ sau de un proiect de lege prin Parlament ca noi să fim recunoscuți ca minoritate”, a spus doctorul Ziad Al Massalmeh, președintele Asociației Siria Liberă din Timișoara, unul dintre membrii importanți ai comunității arabe din Banat.
Comunitatea arabă din România vrea să fie reprezentată în Parlament
Conform Constituției României, „statul recunoaște și garantează persoanelor aparținând minorităților naționale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase”.
Mai mult, statul român are datoria de a lua măsuri pentru ca minoritățile, numite și grupuri etnice, să-și dezvolte cultura, limba, religia, tradițiile și obiceiurile.
Alături de arabii stabiliți în România în urmă cu mai multe decenii, au venit și refugiații de război din ultimii ani (din Liban, Palestina, Siria). În București locuiesc în jur de 30.000 de arabi, iar centre importante mai sunt, pe lângă Timișoara, Craiova, Cluj-Napoca, Iași și Oradea.
Avem obligații, dar trebuie să avem și drepturi
În tot județul Timiș, conform cifrelor neoficiale, aproximativ 10.000 de islamici. Cei mai mulţi provin din Palestina şi Siria, dar sunt şi din Irak, Libia, Egipt, Maroc şi Tunisia. În ultima perioadă au început să vină muncitori arabi din Asia îndepărtată, din Sri Lanka sau Bangladesh.
„Printre noi, sunt cetățeni implicați în societatea românească: medici, ingieneri, funcționari publici, avocați, oameni de afaceri în diverse domenii. Ca cetățeni cu drepturi depline contribuim la bugetul statului, plătim impozite, plătim taxe. Avem obligații, dar trebuie să avem și drepturi.
Avem toate calitățile să fim recunoscuți ca o minoritate națională. Suntem mulți, iar asta va dovedi ultimul Recensământ. În județul Timiș, avem în jur de 3.000 de familii de arabi, fiecare cu doi-trei copii. Suntem în jur de 10.000 de persoane. Majoritatea, în jur de 85 la sută, au cetățenie română”, a mai spus Ziad Al Massalmeh, potrivit adevarul.ro.