Cum pot pune umărul evreii și arabii la realegerea lui Trump

Cum pot pune umărul evreii și arabii la realegerea lui Trump

Secretarul de stat american și-a început astăzi, în Israel, un turneu în Orientul Mijlociu în încercarea de a convinge țările arabe să-și normalizeze relațiile cu statul evreu, după un acord spectaculos între acesta și Emiratele Arabe Unite.

Sosit în Israel cu fața acoperită de o mască sanitară imprimată în culorile steagului american, Mike Pompeo și-a început discuțiile la Ierusalim cu premierul Benyamin Netanyahu.

Principalele subiecte din agendă sunt Iranul și „aprofundarea” relațiilor dintre Israel și țările arabe, potrivit purtătorului de cuvânt al lui Pompeo.

Șeful diplomației americane are în program și discuții cu omologul său, Gabi Așkenazi, și cu ministrul Apărării, Benny Gantz.

Ne puteți urmări și pe Google News

De la momentul anunțului din 13 august privind restabilirea relațiilor diplomatice dintre Emirate și Israel, sub mediere americană, se vehiculează o sumedenie de speculații în legătură cu următoarea țară arabă: Bahrein, Oman, Sudan?

După Israel, Pompeo se va deplasa la Khartoum, pentru „a-și exprima sprijinul față de aprofundarea relațiilor dintre Israel și Sudan” și de „tranziția” politică în această țară care a încheiat un capitol în 2019, după trei decenie de autocrație a lui Omar El-Bechir, după cum s-a exprimat purtătorul de cuvânt al lui Pompeo.

Secretarul de stat se va deplasa apoi în Bahrein și în Emiratele Arabe Unite.

„Numeroase țări oferă posibilități (de pace). Nu vreau să numesc una anume (…) dar sperăm în evoluții rapide, în săptămânile sau lunile care urmează”, a declarat în acest weekend Ron Demer, ambasador american în Israel, pentru canalul Al-Arabiya.

Ca urmare a normalizării relațiilor lor, Israelul și EAU au declarat că doresc o creștere spectaculoasă a schimburilor lor comerciale, vânzraea de petrol din Emirate către Israel și de tehnologie israeliană către EAU, precum și încurajarea turismului prin introducerea de zboruri directe între cele două țări.

Premierul Netanyahu a declarat că își dorește ca aceste zboruri să traverseze spațiul aerian al Arabiei Saudite, însă, în ciuda unei îmbunătățiri spectaculoase a relațiilor dintre cele două țări, Riadul a exclus orice acord cu Ierusalimul înainte de încheierea unui acord de pace cu palestinienii.

Planul administrației Trump pentru Orientul Mijlociu, anunțat în ianuarie, prevede o cooperare între Israel și țările arabe ostile Iranului, inamic declarat al statului evreu, precum și anexarea de către Israel a unor teritorii din Cisiordania.

EAU dă asigurări că acordul său cu Israelul prevede „încetarea oricărei anexări suplimentare” în Cisiordania, teritoriu palestinian ocupat de Israel din 1967.

De partea sa, Netanyahu afirmă doar că anexarea este doar „amânată”.

Conducerea palestiniană a calificat acordul dintre Israel și EAU drept „o lovitură de pumnal în spate”.

Un subiect sensibil pentru Israel este posibilitatea ca americanii să vândă către EAU avioane de ultimă generație F-35

Emiratele dispun în acest moment de circa 60 de aparate Mirage 2000 de fabricație franceză, însă New York Times a dezvăluit că administrația Trump și-a „accelerat” ofensiva diplomatică pentru a vinde F-35 la Abu Dhabi.

Israelul se opune din principiul oricăror vânzări de F-35 în Orientul Mijlociu (în afara sa), inclusiv în țări ca Iordania și Egipt, cu care are semnate acorduri de pace, deoarece dorește să-și mențină cu orice preț superioritatea tehnologică și aeriană în regiune.

Premierul Netanyahu a declarat că acordul Israelului cu EAU nu include vânzarea de astfel de aparate.

„Emiratele spun că există o promisiune, Israelul zice că nu (…), dar există aranjamente care se pot face pentru a satisface Israelul”, a explicat pentru AFP Joshua Teitelbaum, specialist în problemele din Golf la Universitatea israeliană Bar-Ilan.

Dincolo de asemenea probleme punctuale, se constată o primenire de aer în Orientul Mijlociu, ca urmare a ofensivei diplomatice a administrației americane.

Eforturile de pace ale lui Donald Trump, ironizate și minimalizate de dușmanii săi, chiar încep să dea roade.

Iar o atmosferă mai pașnică și mai sigură în Orientul Mijlociu va constitui încă un argument serios pentru realegerea lui Trump pe 3 noiembrie.

De altfel, simultan cu turneul istoric al lui Mike Pompeo în Orient tot luni, 24 august, a început și Convenția Republicană pentru desemnarea oficială a lui Donald Trump drept candidat în alegerile prezindențiale.