Aqualand de 10 milioane de euro la Deva

Aqualand de 10 milioane de euro la Deva

Hunedorenii pot petrece Sărbătorile de Iarnă într-un mod inedit: în complexul Aqualand deschis săptămâna aceasta la Deva. Investiţia de 10 milioane de euro cuprinde în special bazine pentru copii şi fel de fel de saune. Inaugurarea este umbrită însă de conflictul pe care primăria îl are de aproape un an cu câţiva locuitori din zonă, nemulţumiţi în principal de zgomotul produs de instalaţiile complexului.

Complexul de distracţii acvatice şi relaxare în care Primăria Deva a investit peste 10 milioane de euro a fost inaugurat marţi seara. Complexul este mai mic decât alte aqualandurile din Braşov sau Szeged, în Ungaria, dar se laudă cu dotări de ultimă generaţie. Un milion de euro au fost cheltuiţi doar pentru instalaţia care produce energie electrică şi apă caldă în regim de cogenerare, cu ajutorul unui motor termic cu gaz. Aqualandul produce astfel chiar surplus de energie pe care îl livrează, contra-cost, în sistemul naţional, reprezentanţii primăriei spunând că este vorba de 25.000 de euro pe lună.

Saune, bazine şi sală de relaxare

Centrul acvatic cuprinde şapte bazine (categorie în care se încadrează şi cele două jacuzzi în care încap lejer câte 15 persoane). Bazinul cu valuri se anunţă a fi principala atracţie mai ales pentru cei mici. Acesta va avea însă un rival serios în bazinul în care se creează un vârtej numit de angajaţii complexului "fluviul nebun". Jeturile pentru masaj cervical vor fi, probabil, solicitate de adulţi, în timp de micuţii amatori de distracţie în apă mai au la dispoziţie perdele acvatice, tobogane interioare, plus un tobogan mare al cărui traseu iese din clădire şi reintră într-unul dintre bazine. În total este vorba despre 640 de metri pătraţi de luciu de apă şi de un volum de 1.000 de metri cubi. Adulţii sunt aşteptaţi în nouă saune cu capacităţi cuprinse între 12 şi 40 de locuri. Este vorba despre trei saune cu infraroşii (cu aromoterapie, meloterapie şi fototerapie), două saune finlandeze, una suedeză, una turcească, o saună clasică şi o "grotă salină". La Aqualand Deva mai funcţionează o sală de relaxare cu "cer înstelat" şi două saune de masaj Cel mai scump abonament, 450 de lei

Programul de funcţionare al Aqualand Deva este zilnic între orele 09.00 - 22.00. Tarifele variază în funcţie de durata şederii în complex şi de serviciile solicitate. Pentru trei ore în bazine, pentru un copil, student sau pensionar, se vor plăti 15 lei, iar pentru un adult - 20 de lei. O şedinţă de 45 de minute într-una dintre saune va costa 10 lei. Cel mai scump abonament pentru o lună întreagă (care cuprinde 10 intrări atât la bazine cât şi în saune, câte o zi întreagă ) ajunge la 450 de lei, dar există şi varianta unui abonament de 10 intrări a câte trei ore, doar la bazine, care costă 170 de lei.

Conflict cu vechime Ridicarea Aqualandului, amplasat lângă Stadionul "Cetate", aproape de parcarea ascensorului pe şine ce urcă Dealul Cetăţii, a provocat un conflict aprig între câţiva locuitori ai zonei şi Primărie. De la începutul acestui an, şapte familii din zonă au trimis adrese municipalităţii în care se plângeau de poluarea fonică produsă de instalaţiile complexului. Răspunsurile date de autorităţi nu i-au mulţumit, aşa că au iniţiat acţiuni în instanţă, unele finalizate deja în defavoarea reclamanţilor. După zeci de amănări şi răspunsuri nemulţumitoare, repar premise pentru rezolvarea problemei. Primăria Deva a comandat unei firme specializate din Timişoara efectuarea de măsurători ale nivelului de poluare fonică. Rezultatele s-au situat peste limitele maxime admise, recunoscându-se astfel, indirect, că reclamanţii aveau motive să se plângă. Se pare însă că ei mai trebuie să suporte zgomotul câteva luni. "S-au făcut măsurătorile, iar nivelul de zgomot este puţin peste limita maximă admisă. Vom instala în interiorul aqualandului un panou de izolare fonică. Nu ştiu, deocamdată cât va costa această nouă amenajare şi când va fi terminată. Termenul pe care ni l-a impus Garda de Mediu pentru rezolvarea problemei este data de 30 martie 2011", spune Corina Oprişiu, city-manager în cadrul Primăriei Deva.

Ne puteți urmări și pe Google News