Apune epoca șpăgilor în spitale cu ajutorul pacienților?

Apune epoca șpăgilor în spitale cu ajutorul pacienților?

Ministerul Sănătăţii a cerut înfiinţarea unor comisii de etică, în fiecare unitate medicală, unde ar urma să fie depuse reclamaţii în cazul în care cadrele medicale pretind și acceptă mită.

Membrii Comisiei ar fi îndrituiți să analizeze sesizările cu privire la plățile informale și să propună sancțiuni. Măsura anunțată prin intermediul mass-media în ultimele două zile a creat confuzie în rândurile angajaților din sistemul de sănătate și nu numai.

Confuzie

Profesorul Irinel Popescu, director al Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic „Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni, a declarat pentru EVZ: „Este o obligație prevăzută prin lege ca toate spitalele să aibă o comisie de etică. Studiile clinice trec prin comisia de etică, spre exemplu, dar ca să li se dea atribuții juridice, mă tem că este prea mult. Pacientul reclamă oricum peste tot: și la Colegiul medicilor și direct în Justiție”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, ne-a declarat: „Nu știu să fie obligatoriu prin lege ca fiecare spital să aibă propria comisie de etică. Pacienții pot reclama și acum cadrele medicale la conducerea spitalului pentru diverse comportamente. Cât privește reclamațiile privind faptul că o asistentă sau un medic a cerut bani sau alte bunuri, acestea ar trebui să fie îndreptate către organele competente să cerceteze asemenea fapte”.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, spune că pacienții români nu sunt pregătiți să renunțe la „recunoștința față de cadrele medicale”. „Ministrul le-a dat un target acestor comisii, să aibă ca țintă și faptele de corupție. Dar atenție, a nu se confunda condiționarea actului medical de primirea unor bani sau alte foloase - care ține de penal - cu dreptul pacientului la recunoștință, prevăzut de art. 34 alin.2 din Legea 46/2003, conform căruia pacientul poate oferi medicului sau spitalului sponsorizări, donații, diverse cadouri. Din păcate, societatea românească nu e pregătită să sancționeze oferirea de cadouri în semn de recunoștință, în timp ce în străinătate acest lucru este șocant, fiind considerat imoral. La noi, din cauza nivelului de educație oferirea de bani sau cadouri cadrelor medicale a devenit un «fenomen cultural», a intrat în sângele nostru. Pot să vă spun că am avut pacienți care au intrat în panică atunci când medicii care i-au tratat nu au primit bani. Pentru ei, asta a însemnat că situația lor medicală e foarte gravă, fără șanse”.

Contactat telefonic, ministrul Sănătății a promis explicații din partea colegilor săi de la minister, care ar urma să fie date în cursul acestei zile. (Va urma)