Apropiații lui Vladimir Putin nu sunt de acord cu războiul din Ucraina

sursa: arhivă EVZ

Elita lui Vladimir Putin de la Kremlin se opune tot mai mult războiului din Ucraina. La sfârșitul lunii februarie 2022, armata rusă a spus că va putea prelua controlul Kievului în doar câteva zile. Dar 227 de zile mai târziu, forțele ruse au îndurat o serie de înfrângeri dezastruoase în Ucraina.

Forțele ucrainene au respins armata rusă din estul Ucrainei, determinând Kremlinul să lanseze o mobilizare a rezerviștilor și a civililor. Drept urmare, oficialii lui Putin cred acum că războiul este pierdut.

Războiul din Ucraina

Un jurnalist rus a declarat că „teama” a pus stăpânire pe o mare parte din elita politică, spunând: „Cu cât mergi mai sus, cu atât simți mai multă disperare. Există o înțelegere acum că războiul nu poate fi câștigat.”

O altă jurnalistă, Yevgenia Albats, care a fost recent forțată să iasă din Rusia, a spus că sursele sale din cadrul administrației ruse sugerează că se estimează că cel puțin 70% dintre oficialii de vârf se opun războiului. „De la începutul ocupației, am asistat la o alarmă din ce în ce mai mare din partea unui număr din cercul interior al lui Putin”, a declarat un oficial al serviciilor secrete occidentale.

„Evaluările noastre sugerează că acestea sunt exercitate de pierderile Rusiei, direcția greșită și deficiențele militare extinse”, se arată în comunicat. Cu toate acestea, în ciuda acestei opoziții larg răspândite față de Putin și a misiunii sale militare, Albats a spus că Putin probabil va vedea orice amenințări împotriva puterii sale.

„Pentru ca să existe o schismă”, o scindare organizațională, „oamenilor trebuie să nu le mai fie frică”, a spus ea. Cercul interior al lui Putin cuprinde foști oficiali de securitate.  Politologul Dmitri Oreshkin a spus: „Întregul sistem este construit în jurul unui lider. Dacă scapi de Putin, trebuie să fii capabil să dai rezultate rapide, dar toată lumea știe că nu este posibil acum”.

Personalitatea distructivă

Dar în regimul lui Putin, facțiunile și luptele interne sunt în creștere. De exemplu, Evgheni Prigojin — fondatorul Grupului Wagner, considerat armata privată neoficială a lui Putin — și liderul cecen Ramzan Kadirov declaraseră război ministrului apărării, Serghei Șoigu, după o serie de înfrângeri în Ucraina.

"Putin este o personalitate distructivă. El va juca diferitele facțiuni între ele și va vedea care va fi cel mai bun rezultat. Putin vrea doar să vadă ce este mai bine pentru el și pentru războiul din Ucraina", a declarat un fost oficial al Ministerului Apărării, potrivit Business Insider.