Aproape o treime dintre tineri suferă de miopie. Estimări alarmante pentru 2050

Miopie. Sursa foto: Pixabay

Aproximativ o treime dintre copii și adolescenți din întreaga lume sunt afectați de miopie, arată datele oficiale.

Mai mult, un nou studiu realizat de cercetători de la Facultatea de Sănătate Publică a Universității Sun Yat-Sen din China, avertizează că numărul total de cazuri ar putea depăși 740 de milioane până în 2050.

Risc crescut de miopie în rândul tinerilor

Cercetarea a evaluat 276 de studii care au implicat peste cinci milioane de copii și adolescenți din 50 de țări de pe toate cele șase continente, revelând o tendință de creștere a prevalenței miopiei.

Aceasta a crescut de la aproximativ 24% în 1990 la mai mult de 35% în 2023. De asemenea, se estimează că această prevalență va continua să crească, ajungând la peste 36% în 2040 și 39% în 2050.

Ochelari. Sursa foto: DariuszSankowski / Pixabay

Tendința, asociată cu lipsa activităților în aer liber

Studiul corelează această tendință cu reducerea timpului petrecut în activități în aer liber și cu sporirea utilizării ecranelor.

De asemenea, cercetătorii au identificat o prevalență mai mare a miopiei în rândul anumitor grupuri demografice, inclusiv femei, adolescenți, liceeni și locuitori din Asia de Est și zonele urbane.

Diferențele de prevalență între sexe sunt atribuite faptului că fetele experimentează o creștere și dezvoltare mai rapidă decât băieții, inclusiv în ceea ce privește pubertatea.

Conform datelor disponibile, Japonia prezintă cea mai mare rată de miopie, estimată la aproximativ 85%, în timp ce Paraguay are cea mai scăzută prevalență, potrivit Agerpres.

Oftalmolog. Sursa foto: Freepik

Ce este mai exact miopia

Persoanele afectate de miopie prezintă o disfuncție comună a focalizării vizuale, cauzată de o creștere anormală a dimensiunii globului ocular.

„Este un ochi care se dezvoltă mai mult decât ar trebui pentru vârsta sa. Lungimea axială, adică distanța dintre cornee și retină, devine mai mare, iar punctul de focalizare se află în fața retinei, nu pe ea”, explică oftalmologii.

În mod normal, lungimea axială a unui ochi sănătos cu miopie este de aproximativ 23 de milimetri, dar în cazul unui ochi miop aceasta poate ajunge la 30 sau 35 de milimetri.

 Această modificare a formei ochiului determină o refracție incorectă a razelor de lumină, ceea ce duce la o vedere neclară a obiectelor aflate la distanță.