Vederea planetei se înrăutățește: 50% din populație va avea miopie până în 2050

Vederea planetei se înrăutățește: 50% din populație va avea miopie până în 2050

Experții subliniază că utilizarea excesivă a ecranelor și scăderea activității în aer liber sunt factorii care conduc la miopie. În cazul în care afecțiunea nu este corectată, crește riscul de orbire.

În unele săli de clasă din China, un tip de balustradă ancorată de catedră separă copilul de masă și îi păstrează vederea asupra cărții la o distanță sigură. În alte școli, elevii poartă o pălărie cu o minge care se echilibrează pe margine. Dacă mingea cade, înseamnă că elevii au coborât prea mult capul și s-au apropiat prea mult de caiet. Toate aceste inițiative sunt menite să combată creșterea miopiei, care este deosebit de răspândită în unele țări asiatice și se extinde în întreaga lume.

Miopia, o reală problemă

Această afecțiune este o tulburare comună a focalizării vizuale datorată unei măriri a ochiului. „Este un ochi care crește mai mare decât vârsta lui. Lungimea axială, care este distanța dintre cornee și retină, crește, iar punctul de focalizare este în fața retinei [și nu pe ea]”, explică Silvia Alarcón, oftalmolog pediatru la Spitalul Vall d'Hebron din Barcelona. Lungimea axială a unui ochi sănătos este de obicei de aproximativ 23 de milimetri. Cu toate acestea, la un ochi miop poate ajunge la 30 sau 35 de milimetri. În practică, această deformare a ochiului face ca razele de lumină să se refracteze incorect și punctul de focalizare să fie deviat. Astfel, se ajunge la o vedere încețoșată a obiectelor îndepărtate.

Există diferite grade de miopie. Însă, experții subliniază că după trei dioptrii „este dificil să duci o viață normală” fără corecție, cum ar fi ochelarii, de exemplu. Și cu cât gradul de miopie este mai mare - cum ar fi miopia magna, atunci când o persoană are o refracție de peste șase dioptrii -, cu atât crește riscul de a dezvolta modificări oculare patologice care pot provoca pierderea ireversibilă a vederii, cum ar fi cataracta, glaucomul, detașarea de retină și degenerescența maculară miopică. În 2010, s-a estimat că eroarea de refracție necorectată este cea mai frecventă cauză a deficienței de vedere la distanță și a doua cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vederea planetei se înrăutățește

„Este deja o problemă de sănătate publică”, avertizează Miguel Ángel Sánchez Tena, cercetător la Departamentul de Optometrie și Viziune al Universității Complutense din Madrid. În țări precum China, Coreea de Sud, Japonia și Singapore, aproximativ 80% dintre copiii care termină învățământul secundar suferă de acest defect vizual. Dintre acești copii, între 10% și 20% sunt foarte miopi. Așadar, ei prezintă un risc mai mare de a dezvolta o patologie potențial orbitoare.

Dar creșterea miopiei nu este limitată la Asia de Sud-Est. Vederea planetei se înrăutățește. O analiză științifică a constatat în 2016 că, la începutul secolului XXI, 1,4 miliarde de oameni sufereau de miopie și a prezis că până în 2050 acest număr va crește la 4,7 miliarde. Aceasta este echivalentul a aproape jumătate din populația lumii, deși există diferențe în funcție de teritoriu: până la mijlocul secolului, prevalența miopiei în Africa de Est va fi sub 23%, în timp ce în țările cu venituri ridicate din Asia și Pacific, se preconizează că două din trei persoane vor suferi de această afecțiune.

„Observăm creșterea numărului de cazuri la consultațiile pentru copii. Există mai multe persoane cu miopie, iar aceasta progresează mai rapid”, spune Luis Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, oftalmolog la Unitatea de cornee și cristalin a Institutului Fernández-Vega. În Spania, o cercetare recentă condusă de Sánchez Tena și Cristina Álvarez Peregrino a arătat că prevalența miopiei la copiii cu vârste cuprinse între cinci și șapte ani este de 19%. Însă, până în anul 2030, aceasta va ajunge la 30%.

Origine multifactorială

Potrivit lui Sánchez Tena, creșterea miopiei se datorează unei origini multifactoriale. Aceasta este influențată de genetică. „Există o componentă genetică: copiii părinților cu miopie vor avea un risc mai mare de a o dezvolta. Dar este influențată și de muncă și de dispozitivele digitale”, spune Sánchez Tena. Vârsta este, de asemenea, un alt factor de risc. Afecțiunea este mai susceptibilă de a progresa mai rapid la copiii care au o refracție de 1,25 dioptrii între vârsta de șase și șapte ani.

Cercetătorii australieni care au estimat prevalența miopiei până în 2050 sunt de acord că creșterea preconizată se datorează, în primul rând, factorilor de mediu legați de educație, în principal modificărilor stilului de viață care rezultă dintr-o combinație între scăderea timpului petrecut în aer liber și creșterea sarcinilor legate de vederea de aproape. Oamenii de știință afirmă că factorii genetici joacă un rol.

Timpul petrecut în fața ecranului dăunează

Printre alți factori de mediu, oamenii de știință subliniază, de asemenea, că „așa-numitele sisteme educaționale cu presiune ridicată, în special la vârste foarte mici în țări precum Singapore, Coreea, Taiwan și China, pot fi o schimbare cauzală a stilului de viață, la fel ca și utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice cu vedere de aproape”. Alte cauze enumerate sunt nivelurile de lumină, care pot fi legate de timpul petrecut de copii în aer liber, sau chiar de dietă. „Lumina de pe ecrane, din punct de vedere ocular, nu dăunează ochiului. Dar utilizarea excesivă a ecranelor favorizează [aceste probleme optice]. Dacă am folosi ecranele într-un mod bun, nu ar fi nicio problemă. Dar copiii abuzează mai mult de ele astăzi”, notează Fernández-Vega Cueto-Felgueroso.

Alarcón susține, de asemenea, că utilizarea excesivă a ecranelor și expunerea mai redusă la soare sunt responsabile pentru creșterea miopiei. „Atunci când privim de aproape, facem un efort suplimentar pentru a ne concentra. Iar acest lucru oferă [ochiului] un stimulent pentru a crește. Nu există niciun studiu care să arate că un factor influențează mai mult decât altul, dar există studii în China care arată că predarea în aer liber, pentru a expune copiii la lumina ambientală, ajută la reducerea progresiei miopiei”, spune Alarcón.

Întârzierea progresiei

Miopia este de obicei detectată în copilărie și poate crește până la vârsta adultă. Oftalmologii subliniază faptul că este din ce în ce mai des diagnosticată la vârste mai mici. Însă, în acele faze ale vieții este cel mai bine să se ia măsuri, deoarece ochiul este încă în formare și există mai multă plasticitate. Există mai multe abordări pentru a încetini progresia, explică Alarcón: „Avem cristale speciale care încețoșează zona periferică a retinei. Iar acest lucru activează receptorii care împiedică progresia atât de mult. De asemenea, avem lentile de contact și ochelari care comprimă corneea pentru a scurta ochiul”.

O altă opțiune, subliniază el, sunt picăturile de atropină. „Aceste picături, la concentrații foarte mici, încetinesc progresia deoarece se crede că acționează asupra acelor zone ale retinei. Problema este că nu sunt comercializate și în acest moment sunt utilizate ca formulă magistrală”.

Acesta nu este un leac, dar "dacă progresia poate fi încetinită, este deja foarte important", spune Sánchez Tena. "Un ochi miop nu redevine normal. Dar copilăria este o fereastră de oportunitate și, chiar dacă nu opriți complet progresia, cu cât o întârziați mai mult, cu atât mai bine". Ochelarii, lentilele de contact sau chirurgia corectivă elimină vederea încețoșată, dar nu opresc creșterea ochiului.

Cazurile de miopie severă sunt în creștere

Dincolo de problema globală a vederii, experții sunt îngrijorați în special de creșterea cazurilor de miopie mai severă. Aceasta poate duce la un risc crescut de patologii optice mai complexe. ”Fiecare dioptrie contează. Dacă ar fi doar să îți pui ochelari și să vezi bine, asta ar fi. Dar problema este ce se întâmplă în partea finală a ochiului. Ochiul tău va fi miop toată viața, chiar dacă nu trebuie să folosești corecție”, spune Sánchez Tena.

Având în vedere acest risc, experții fac apel la măsuri urgente. În ceea ce privește prevenirea, spune Alarcón, ”singurul lucru eficient este să faceți mai multe activități în aer liber”. Fernández-Vega Cueto-Felgueroso, între timp, face apel la oameni să urmeze ”regula 20-20-20: la fiecare 20 de minute, uitați-vă timp de 20 de secunde la ceva aflat la 6 metri distanță. Trebuie să încercăm să ne asigurăm că tinerii controlează utilizarea dispozitivelor de vedere de aproape și că au o lumină bună, că nu sunt în întuneric și că iau o pauză pentru a privi în depărtare”, potrivit EL PAÍS.

Revista presei
Ghidul suprem Yin Yang