Apple, la un pas să piardă 13 milioane de euro. Verdict în procesul cu UE

Apple, la un pas să piardă 13 milioane de euro. Verdict în procesul cu UE

Tribunalul General al UE se va pronunța miercuri asupra legalității ordinului comisarului european pentru concurență, Margrethe Vestager, prin care Irlanda trebuie să recupereze un prejudiciu de 13 miliarde de euro reprezentând taxe neplătite (plus dobânzi) din partea gigantului american Apple.

Tim Cook, directorul executiv al companiei, a catalogat ordinul emis de Vestager în 2016 drept ”o totală prostie politică”.

Când Vestager s-a dezlănțuit împotriva afacerilor fiscale ale Apple în Irlanda în 2016, a fost momentul de apogeu  al campaniei sale de a utiliza regulile UE privind ajutorul de stat într-un mod inedit - ca armă împotriva evitării plății impozitelor de către companiile multinaționale. UE a cartografiat un nou teritoriu, clasificând în mod eficient acordurile fiscale prietenoase oferite de țări companiilor ca subvenție ilegală, scrie site-ul Politico.eu.

Creierul din Dublin. Irlanda devine Gardianul tuturor datelor din Europa

Comisia Europeană: Apple a primit ajutor de stat ilegal de la guvernul irlandez

Vestea bună pentru Vestager este că instanța UE se află de partea ei asupra acestui punct fundamental - mult contestat la acea vreme de companii și avocați – conform cărora normele privind ajutorul de stat ar putea fi utilizate în campania de justiție fiscală. Legalitatea abordării ei a fost stabilită prin cazuri similare, dar mult mai mici, care implică afacerile fiscale ale producătorului auto italian Fiat din Luxemburg și a lanțului american de cafenele Starbucks din Olanda.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar hotărârea Starbucks a dezvăluit, de asemenea, o tendință mai largă: faptul că Bruxelles-ul nu reușește să fie suficient de riguros în susținerea concluziilor sale cu dovezi clare, o problemă care a apărut în prim-plan și în cazul audierii Apple.

Clonele i-au luat faţa lui iPhone 4

Semnalul iPhone 4, rezolvat în maximum 30 de zile

„O anulare totală sau parțială în cazul Apple ar duce ține prima pagină a presei și ar avea implicații economice semnificative. Cu privire la principalele aspecte de principiu, abordarea Comisiei a fost deja validată în cazurile Fiat și Starbucks [în curs de soluționare la Curtea de Justiție a UE]”, a declarat Alfonso Lamadrid, avocat al concurenței.

Decizia de miercuri va avea foarte multă greutate, întrucât numai Tribunalul se poate pronunța asupra faptelor. Iar cazul Apple este descris ca un caz foarte faptic.