Primarul Sorin Apostu a fost filat de SRI pas cu pas. Deşi şi-a luat măsuri de siguranţă demne de mafia siciliană, comportamentul infracţional al lui Apostu a putut fi dovedit pe baza miilor de fotografii de filaj şi a sutelor de transcrieri ale unor discuţii telefonice.
Serviciul Român de Informaţii l-a filat pe Apostu cu trei echipe de filaj. Una dintre acestea era după urmele lui Monica Apostu iar celelalte două se aflau după primar. Doar aşa procurorii au putut afla că acesta merge la miezul nopţii la vânzătorii de pepeni de unde ridica taxele de protecţie.
Informaţiile de filaj au fost coroborate cu alte informaţii adunate de procurori. Concluzia procurorilor a fost ca Apostu lua şpagă chiar şi de la prietenii apropiaţi şi se supăra crunt dacă aceştia întârziau chiar şi numai pentru zi achitarea sumelor promise.  
I-a blocat o hârtie lui Stoia. Acesta s-a simţit şi i-a virat şpaga a doua zi

Chiar dacă sunt prieteni la cataramă, Sorin Apostu nu a ezitat să-i facă o demonstraţie de forţă lui Călin Stoia, arestat în acelaşi dosar de corupţie, după ce acesta întârziase plata şpăgii.

Se întâmpla pe 15 septembrie 2011. Călin Stoia a fost sunat de o angajată a sa de la firma de salubrizare Brantner Vereş, care l-a informat că la Primărie se înregistrează un blocaj inexplicabil în legătură cu un document. Neîncrezător, Stoia a acuzat-o pe angajata respectivă că a greşit documentul care trebuia semnat de Apostu. Misterul a  fost elucidat a doua zi. Sorin Apostu era supărat pe prietenul său că a întârziat cu o zi să plătească consultanţa în contul cabinetului de avocatură Monica Apostu.

A doua zi, Stoia l-a contactat pe Apostu, cu care a avut o scurtă discuţie legată de locul unde ar fi trebuit să se întâlnească. Primarul nu discuta niciodată pe telefon detalii legate de activitatea sa infracţională. După această discuţie telefonică, aparent banală, filajul SRI care se afla pe urmele avocatei Monica Apostu a stabilit că milionarul Stoia a făcut vizită la domiciliul soţilor Apostu. “Înainte de a merge la primărie (pentru întâlnirea fixată de Apostu – n.r.), Stoia a contactat-o pe Monica Apostu căreia i-a făcut o vizită la birou, vizită urmată de virarea în contul cabinetului a sumei de 14.880 lei. Putem aprecia că şi de această dată, Stoia Călin era scadent la plată iar Apostu Sorin i-a amintit de restanţă în maniera în care i-a amintit cu câteva zile înainte şi lui Bekar Mustafa (patronul de la KIAT – n.r.)”, susţin procurorii DNA.
Patronul KIAT, filmat de SRI când intră în casa lui Apostu cu un pachet pe care nu-l mai are la ieşire
Patronul firmei KIAT SRL, care asfaltează străzile Clujului, a rămas restant faţă de Sorin Apostu de mai multe ori. În ediţia online de ieri, EVZ a prezentat modul în care se comporta primarul Clujului cu cei care uitau să achite “cotizaţiile” la timp. Bekar era unul dintre aceştia, iar întârzierile au apărut de mai multe ori.

Un astfel de episod s-a petrecut pe 11 octombrie 2011. Bekar a încercat să ia legătura cu Apostu pentru a lămuri neînţelegerea, dar acesta refuzat să discute la telefon sau în biroul primăriei, din cauza faptului că îi era frică să nu fie urmărit. În faţa acestui refuz, Bekar a apelat la Liliana Călin, director general la KIAT. SRI a interceptat un apel telefonic între Liliana Călin şi Monica Apostu în care prima dorea să afle când este acasă Sorin Apostu. “În seara aceasta, la ora 18.30, este acasă dar nu stă mult pentru că merge la un meci de fotbal”, spune Monica Apostu.
În aceeaşi după-amiază, filajul SRI l-a surprins pe Mustafa Bekar în timp ce intra în casa primarului Apostu, având în mână un pachet. Acest lucru se întâmpla la ora 18.12 minute. Câteva minute mai târziu apare şi Apostu. “Bekar avea asupra sa un pachet care nu se mai regăseşte la ieşirea din locuinţa familiei Apostu, de unde rezultă că era destinat acestora”, spun anchetatorii.
ALT TUN

Preţ dublu pentru asigurarea maşinilor primăriei, cu plata în avans şi integrală
Parcul auto al Primăriei Cluj Napoca a fost asigurat de firma condusă de Aspazia Droniuc, cea care a asigurat, tot la solicitarea primarului, şi parcul auto al regiei de transport public. Procurorii DNA susţin că maşinile Primăriei Cluj Napoca au fost asigurate la un preţ dublu decât cel al pieţei şi că plata s-a făcut în avans şi integral.
“Prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011 se ridică, în medie pe piaţa asigurărilor la suma de 550 de lei. În cazul unui autoturism identic asigurat de Primăria Cluj Napoca pentru anul 2011, prin societatea Frarom SRL, prima de asigurare este de 1.008 lei, deşi plata este efectuată în avans şi integral”, mai susţin procurorii DNA.