Apostolii slavilor și patronii Europei – Calendar creștin ortodox: 11 mai

Apostolii slavilor și patronii Europei – Calendar creștin ortodox: 11 mai

Frații Chiril și Metodie au creștinat popoarele slave din centrul Europei, în secolul IX, de aceea fiind numiți și „apostolii slavilor”.

Fii ai guvernatorului Leon al Tesalonicului, născuți în 826 (sau 827), respectiv în 815, Constantin și Mihail, după numele de mireni, îndeplinesc importante misiuni de creștinare în Panonia și Moravia.

Pentru a putea traduce cărțile liturgice în slavă, Chiril și Metodiu inventează alfabetul „glagolitic” (de la „glagol” – „cuvânt”), care, îmbunătățit de ucenicii lor, va deveni alfabetul chirilic modern.

După crearea alfabetului și după traducerea cărților necesare credinței și cultului, Chiril și Metodie au fost trimiși în Moravia Mare, unde au predat noile cunoștințe unor tineri ucenici aleși de principele locului pentru această misiune.

Însă, această lucrare a fost împiedicată de papa Nicolae (858-867), care vedea o încercare de atragere a slavilor de către bizantini.

Totodată, mai exista și o doctrină falsă care susținea „trilingvismul” – există doar trei limbi „sfinte” în care se poate oficia cultul divin: greaca, latina și ebraica.

Papa Nicolae a murit, iar scaunul pontifical a fost preluat de papa Adrian al II-lea (867-872), care s-a arătat foarte binevoitor față de activitatea din Moravia și a venit în sprijinul celor doi frați, invitându-i la Roma și binecuvântând cărțile de cult în limba slavă.

La Roma, istovit de activitatea intensă, Chiril a murit la vârsta de 42 de ani. El a fost așezat în Basilica „Sfântul Clement” și cinstit imediat ca sfânt.

În decursul istoriei, moaștele sale au dispărut, fiind găsită doar o mică parte care astăzi se află în Biserica „Sfinții Chiril și Metodie”, din Tesalonic.

După moartea fratelui său, Sfântul Metodie a fost hirotonit episcop „pentru toate țările slave”, după cum se menționează într-o bulă papală. Totuși, clericii germani din Moravia nu l-au primit cum se cuvine, ba chiar l-au pedepsit, închizându-l într-o mănăstire.

Intervenția papei a făcut ca el să fie eliberat și să-și continue activitatea printre slavi, traducând în noua limbă numeroase cărți grecești.

Moartea sa a venit fulgerător în anul 885, iar slujba de înmormântare s-a ținut în greacă, latină și slavă.

Iată mărturia biografului: „Popor fără număr s-a adunat cu lumănări și cu lacrimi să-l însoțească pe bunul lor învățător și păstor, cel ce s-a făcut tuturor toate și a câștigat toate inimile”.

Vechiul alfabet glagolitic mai este păstrat doar în Croația, în serviciul liturgic.

În anul 1980, papa Ioan Paul al II-lea i-a declarat pe Sfinții Chiril și Metodie patronii Europei, alături de Sfântul Benedict de Nursia, iar ziua lor se serbează, cu fast, pe 14 februarie, după data din calendarul catolic (în calendarul ortodox, ei sunt prăznuiți pe 11 mai).

Ne puteți urmări și pe Google News