Apocalipsa pensiilor! Adevărul dureros: Dacă nu ești „special”, primești cel mult 32%

Apocalipsa pensiilor! Adevărul dureros: Dacă nu ești „special”, primești cel mult 32% sursa foto. EVZ

Un tânăr care se angajează acum și contribuie toată viața la fond, dacă nu va fi pensionar „special”, va primi cel mult 32% din ultimul salariu.

Actualul sistem de pensii va deveni total nesustenabil după ieșirea la pensie a generației decrețeilor, arată un studiu realizat CFA România. Unul dintre motive este că mulți dintre tineri aleg să plece în străinătate, iar în aceste condiții reorientarea către componenta privată de economisire de tipul Pilonului II pare cea mai viabilă soluție, se maiarată în studiu.

Autorii cercetării arată că, pentru un tânăr intrat acum pe piața muncii, la finalul stagiului de cotizare pensia sa ar reprezenta numai aproximativ 32% din ultimul salariu încasat, dacă sistemul de pensii ar fi integral de stat, adică ar exista numai Pilonul I.

Cât te ajută Pilonul II

Această rată de înlocuire ar crește pe măsură ce contribuția la Pilonul II ar fi mai mare, mai spun cei de la CFA România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă s-ar contribui la Pilonul II cu șase procente, cum prevede de fapt și legislația actuală, pensia ar reprezenta aproape 44% din ultimul salariu.

Dar procentul considerat adecvat de studiile derulate pe plan mondial și recomandat, de altfel, la nivelul OCDE, este de 70% din ultimul salariu.

Pilonul I este nesustenabil

Putem spune că Pilonul I este nesustenabil, demografia are o perspectivă sumbră, emigrația nu face decât să compună problemele, guvernul nu va putea asigura pensii decente în viitor, tot ce poate să ajusteze cu inflația în putere de cumpărare. Argumentul principal este că vor fi mai puțini oameni care muncesc, și atunci de unde?”, a declarat Cristian Popa, unul dintre autorii studiului CFA.

Viitorul trebuie să fie privat, un sistem hibrid, Pilonul I plus Pilonul II e preferabil unui sistem doar de Pilonul I. Finanțarea sistemului trebuie să fie privată și avem piese lipsă din arhitectura Pilonului II, respectiv, legea de plată, înțeleg că legea pensiilor ocupaționale vine, vorbim de Pilonul IV, și ăsta e un lucru foarte bun”, a adăugat specialistul.

„Foarte important, libertatea de decizii politice se poate obține doar prin sistemul privat. Atâta timp cât depinzi de stat nu vei avea libertatea, tot timpul cineva va încerca să îți vândă o poveste cu o pensie mai mare, cu ce vrei să auzi. Dacă vrei să fii cu adevărat liber trebuie să depinzi de tine și în capitalism valoarea o dă piață, nu o dă statul”, a mai explicat Cristian Popa.

Interesul personal, și în perspectiva mea și egoist, e cel mai bun paznic pentru Pilonul II, pentru că nimic nu te motivează mai tare să ieși din casă sau să îți spui oful decât când ști că cineva îți umblă în buzunar”, a adăugat cercetătorul.

Cristian Popa a încheiat spunând că independența financiară depinde de fiecare dintre noi și că, dacă dorim să avem o pensie decentă la bătrânețe, trebuie să economisim.

Ce spune ministrul Finanțelor

Ministrul finanțelor, Florin Cîțu, susține ideea unui sistem de pensii bazat pe contributivitate, un sistem reformat, în care componenta administrată privat să fie din ce în ce mai importantă.

„Este clar că sistemul trebuie reformat și trebuie să luăm în calcul două lucruri: este o generație mare care iese la pensie și din spate resursele care vin nu mai sunt la fel de mari, pentru că tinerii decid să nu rămână în România, și atunci e greu să susții acest sistem.

Dar nu este doar o problemă pe care o are România, este o problemă pe care am văzut-o și în alte țări și acolo au găsit soluții, vom găsi și noi, așa cum le văd eu, contribuții către un sistem privat sau administrat privat.

Deci, o mai mare distribuire a resurselor către acea parte, pentru că acolo ai și un randament mai mare și poți să ai o pensie asigurată. Dacă rămânem cu un sistem dominant de pensii pe Pilonul I, cu siguranță nu vom putea să plătim pensii în 20 de ani”, a explicat ministrul.

Va fi jale!...

Studiul CFA România mai arată că, pentru o persoană născută după 1960, o abordare prudentă în planificarea economisirii este să pornească de la premisa că la momentul pensionării sale pensia publică, în cazul în care va mai exista, îi va asigura numai condiții minime de subzistență și că va beneficia de ea de la o vârstă mult mai înaintată decât în prezent.

Prin urmare, în planificarea comportamentului de consum și economisire ar trebui să ignore pur și simplu potențialul venit din pensia publică și să se concentreze pe venituri alternative.

Acestea au fost concluziile conferinței „Vom mai avea pensie de stat în 2030?”, organizată de Chartered Financial Analyst (CFA) și Facultatea de Relații Internaționale de la Academia de Studii Economice, potrivit Radio România Actualități.