Apocalipsă de 2 megatone. Drona nucleară submarină a Rusiei începe testele

Apocalipsă de 2 megatone. Drona nucleară submarină a Rusiei începe testele

Rusia intenționează să-și testeze drona „Doomsday” fără echipaj în apele sale arctice, în această toamnă

Drona submarină Poseidon, cu propulsie nucleară, va fi lansată de pe submarinul Belgorod, a declarat marți o sursă din cadrul industriei de apărare agenției oficiale de presă RIA Novosti.

Drona, în forma unei torpile gigante (24 metri lungime) , este construită pentru a transporta o ogivă nucleară de două megastone și este descrisă de experți drept „o bombă nucleară apocaliptică”.

Propulsată de un mic reactor nuclecar, Poseidon are o rază de acțiune presupusă de 10.000 km. Lansată din Marea Barents sau din alte ape arctice, drona poate traversa Atlanticul de Nord de-o manieră autonomă.

Dacă ar exploda în largul coastelor estice ale Statelor Unite, ogiva nucleară îmbarcată ar putea crea un tsunami înalt de zeci de metri, dincolo de ravagiile provocate de explozia nucleară propriu-zisă.

The Barents Observer a semnalat existența acestei arme în 2016.

În martie 2018, președintele Vladimir Putin a confirmat existența unei viitoare drone submarine gigante. Poseidon era una din cele șase noi arme nucleare strategice prezentate de președinte la acea dată, scrie The Moscow Times.

În iulie 2018, ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip în care este prezentată locația unde s-a asamblat drona și un film de animație care arată cum drona poate fi folosită într-o situație reală de război.

„O dronă are multiple avantaje. Un submarin cu echipaj la bord este, firește, o armă puternică, dar există anumite restricții legate de factorul uman. Poseidon poate, practic, fi în stare de alertă în orice moment și efectua sarcinile care-i sunt atribuite”, a declarat, marți, fostul colonel GRU Alexandr Zhilin, la radio Sputnik, media controlată de Kremlin.

Astăzi, Zhilin este în fruntea Centrului de studii a problemelor de securitate națională al Universității Lobacevski din Nijni Novgorod.

Alexander Zhilin a respins incertitudinile privind potențialele vulnerabilități ale dronelor la pirații informatici și cyberteroriști.

„Apariția acestei noi clase de drone necesită, desigur, multă responsabilitate, deoarece este gestionată via un software. Este clar că există anumite riscuri atunci când hackerii pot încerca să preia controlul. Dar, vorbind cu inginerii și proiectanții noștri, am ajuns la concluzia că există o protecție masivă împotriva interferențelor externe”, a spus Zhilin.

Cu drona Poseidon aflată la mari adâncimi, Rusia va contracara orice sistem american de apărare împotriva rachetelor și va asigura descurajarea cu o a doua capacitate de lovire, estimează specialiștii.

Planul este desfășurarea a 16 drone Poseidon cu Flota Nordului.

Două submarine speciale, Belgorod și Habakovsk, vor transporta aceste arme. Belgorod este un submarin construit pe baza unei structuri prelungite a submarinelor cu propulsie nucleară din clasa Oscar-II.

A fost lansat în aprilie 2019 și urmează să-și înceapă testele pe mare în câteva luni.

Al doilea submarin, Habakovsk, este unsubmarin prototip special bazat pe coca submarinelor rusești din generația patru aparținând clasei Borei.

Potrivit RIA Novosti, Habakovsk va fi lansat în iunie, operațiune urmată de o perioadă de testare de doi ani.

Nici RIA, nici Zhilin nu au precizat unde va avea loc testarea dronei Poseidon dar, în mod normal, noile arme submarine sunt testate în Marea Albă.

 

foto: The Moscow Times

Ne puteți urmări și pe Google News