Apeluri mai ieftine către Republica Moldova. Acordul a fost semnat. Când va intra în vigoare

Sursa: Wikimedia

În ciuda declarațiilor oficialilor guvernamentali de la București și Chișinău, costurile convorbirilor telefonice România și Republica Moldova nu se vor reduce imediat.

Este declarația pe care a făcut-o premierul Nicolae Ciucă la Chișinău, în conferința de presă comună, pe care a susținut-o cu omologul moldovean, Natalia Gavrilița.

Reprezentanții celor două guverne au semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele doua state. Acordul a fost incheiat pe o perioada initiala de 5 ani. Documentul va crea cadrul de colaborare între partea română și partea moldoveană în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional. Este vorba despre serviciile de voce, SMS și date.

În conferința de presă, premierul moldovean a afirmat că serviciile de roaming între România și Republica Moldova se vor reduce drastic.

„Serviciile de roaming urmează să se ieftineaza semnificativ pentru utilizatorii de telefonie mobilă din Republica Moldova și România. Este vorba de reducerea drastică a tarifelor pentru apeluri primite și servicii de internet și eliminarea tarifului de roaming pentru apeluri efectuate de cetățenii ambelor țări care trec Prutul”, a declarat Natalia Gavrilița.

Sursa: gov.ro

Rezervele premierului Nicolae Ciucă

De partea cealaltă, Nicolae Ciucă a fost mai rezervat, atrăgând atenția că acordul semnat nu va duce imediat la reducerea tarifelor. El a precizat că va fi nevoie de implicarea operatorilor de telefonie din cele două țări.

„Avem nevoie de un cadru de colaborare pentru reducerea tarifelor de roaming. Chiar dacă acordul de astăzi nu echivalează cu reducerea imediată a costurilor de roaming, documentul ne oferă instrumente pentru atingerea acestui obiectiv. Începem astăzi acest proces cu implicarea esențială a operatorilor de telefonie de pe cele două maluri ale Prutului. Sperăm să avem cât mai curând rezultatele pe care le așteaptă cetățenii noștri. Reușita noastră va oferi modele de urmat și în relația Rep Moldova cu alte state din UE”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Ce prevede acordul semnat la Chișinău

Acordul conține o serie de preveeri cu privire la apelurile internaționale către Republica Moldova efectuate din România, respectiv apelurile internaționale către România, efectuate din Moldova.

Documentul va intra în vigoare imediat, după schimbul de note privind finalizarea procedurilor naționale necesare. Cele două instituții implicate în reglementarea comunicațiilor, în Moldova și România, respective, ANRCETI și ANCOM, vor fi cele care vor sprijini punerea în aplicare a prevederilor.

Astfel, fiecare parte se va asigura, conform legislației naționale, că operatorii de rețele negociază cu bună-credință cu orice solicitant condițiile tehnice și comerciale de furnizare a anumitor servicii. Este vorba despre servicii de interconectare în vederea terminării în propria rețea a apelurilor și SMS-urilor provenite de la numere din celălalt stat. De asemenea, dacă va fi cazul, vor fi asigurate servicii de tranzit internațional de apeluri și SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte părți către rețele din propriul stat.

Semnarea unui acord în acest domeniu reprezintă o premieră în cadrul Uniunii Europene. România devine primul stat, parte a regimului RLAH (Roam Like At Home) al UE, care semnează un tratat internațional în materia roamingului, fără a fi prejudiciat în vreun fel Regulamentul Uniunii.

Sursa: gov.ro

Anunțul făcut de partea moldoveană

Guvernul de la Chișinău a anunțat că a aprobat inițierea negocierilor și semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

„Acordul stabilește prețuri mai accesibile pentru serviciile de roaming și pentru apelurile internaționale, achitate de utilizatorii ce călătoresc în cele două state. Astfel, utilizatorii vor putea beneficia de mai multe măsuri de reglementare, după cum urmează:

pentru apelurile efectuate în roaming din România în Republica Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori;

pentru apelurile primite în roaming în România din Republica Moldova nu va fi perceput tarif;

pentru serviciile Internet utilizat în roaming în România, tarifele vor scădea de cel puțin 5 ori.

În funcție de pachetele de care beneficiază abonații din Republica Moldova, diminuarea tarifelor poate fi și mai mare”, se arată într-un comunicat al Guvernului moldovean.

Conform sursei citate, reducerea tarifelor  de roaming internațional și a celor pentru apeluri internaționale va avea loc în termen de cel mult 3 luni de la data intrării în vigoare a acordului, .