Apelul președintelui UNBR pentru actualizarea reglementărilor profesiei de avocat în România

Apelul președintelui UNBR pentru actualizarea reglementărilor profesiei de avocat în RomâniaAvocați. Sursa foto: dreamstime.com

Cu ocazia Zilei Avocatului Român, celebrată pe 24 iunie, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR), Traian Briciu, a subliniat că această zi reprezintă nu doar o oportunitate de a celebra profesia, ci și un moment de reflecție asupra acesteia.

În mesajul său, a evidențiat necesitatea actualizării legislației profesionale pentru a fi în pas cu cerințele timpurilor moderne.

Președintele UNBR cere reglementarea profesiei de avocat în România

Potrivit acestuia, tema a fost intens discutată de participanții la Congresul Avocaților, care au convenit că reglementările profesiei trebuie actualizate.

Traian Briciu a mai menționat că se observă că profesia de avocat se confruntă cu schimbări iminente și inevitabile, care aduc atât oportunități, cât și vulnerabilități.

„De altfel, aceasta este și tema anului, abordată de multe barouri în cadrul conferințelor locale, a fost și tema concursului Naumescu, destinat tinerilor cu vârsta până în 35 de ani.

Este și tema unui sondaj de opinie destinat avocaților, pentru a afla opiniile și percepțiile acestora cu privire la principalele transformări care au loc în exercitarea profesiei, și pentru a identifica oportunitățile de dezvoltare acesteia”, a mai transmis Traian Briciu, președintele UNBR.

UNBR

Președintele UNBR a subliniat că din toate aceste manifestări rezultă că majoritatea avocaților doresc schimbări, în special în ceea ce privește extinderea ariei de practică și reducerea incompatibilităților, fiind deja inclus acest aspect pe agenda Uniunii.

Factorii principali care determină schimbările profesiei

Președintele UNBR mai spune că printre factorii care influențează aceste schimbări în profesie s-au menționat în special utilizarea noilor tehnologii în activitățile zilnice, necesitatea de inter-profesionalitate pentru a satisface cerințele clienților pentru servicii integrate, competiția acerbă cu alte profesii noi și modalitățile de finanțare a logisticilor necesare pentru desfășurarea activității profesionale.

Avocat

Avocat. Sursa foto: Dreamstime.com

„Toate aceste schimbări ar putea fi benefice din punct de vedere economic, însă o comercializare excesivă a profesiei ar putea avea efecte negative pe termen lung prin atenuarea identității avocatului în fața concurenței cu alte profesii și prin compromiterea unor principii fundamentale precum independența avocatului și secretul profesional”, a mai evidențiat președintele UNBR în mesajul său, potrivit clujust.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News