Apele se retrag, dar numărul morților crește. Cel mai grav dezastru natural din Germania a fost provocat de schimbările climatice?

Apele se retrag, dar numărul morților crește. Cel mai grav dezastru natural din Germania a fost provocat de schimbările climatice?

Cșmarul inundațiilor pare să sde fi încheoat în Europa. Apele se retrag, dar numărul morților continuă să crească.

170 de decese au fost înregistrate în Germania și Belgia. Comunicațiile au fost întrerupte de cel mai mare dezastru natural al ultimilor ani, așa că informațiile sunt încă parțiale. În ceea ce privește pagubele materiale, acestea par uriașe. Nimeni nu a avut cum să le estimeze până acum, dar jurnaluiștii de la The New York Times au putut să-și facă o impresie cu ochii lor, Pentru că pe imaginile surrprinse de sateliți apărea un strat gros de nori, ziariștii americani au apelat la o companie finlandeză numită ICEYE.

Dezastrul din spatele norilor

Tehnologia de imagistică radar de la ICEYE poate "vedea" dincolo de nori. Iar imaginile pe care le surprinde sunt de coșmar. Nu e vorba numia de inundații, ci și de mari alunecări de teren care au înghițit case, mașini și drumuri. Inundațiile devastatoare au făcut prăpăd nu numai în Gerrmania și Belgia, dar și în alte țări europene.

Serviciile de electricitate și telefonie rămân inaccesibile în anumite părți ale Germaniei, iar unele drumuri sunt încă impracticabile. Această lipsă de acces poate explica numărul mare al dispăruților. Totuși, oficialii au spus că se așteaptă să găsească și alte victime, scrie The New York Times.

Inundațiile europene sunt legate de criza climatică?

Oamenii de știință au prezis de mult timp că perturbarea climei va duce la apariția unor fenomene meteo extreme, precum valuri de căldură, secetă și inundații. Emisiile umane provenite din gazele de eșapament ale motorului, arderea pădurilor și alte activități încălzesc planeta. Pe măsură ce atmosfera se încălzește, reține mai multă umiditate, ceea ce aduce mai multă ploaie. Multe din zonele care au suferit recent inundații - Germania, Belgia, Țările de Jos, Londra, Edinburgh sau Tokyo - ar fi putut înregistra ploi abundente chiar și fără criza climatică, dar este puțin probabil ca diluviile să fi fost la fel de intense. Inundații și valuri de căldură au mai fost, The Guardian susține, însă, că activitatea umană este responsabilă pentru prăpădul din zilele noastre. În primul rând, sunt înregistrate din ce în ce mai des recorduri. Din 2014 încoace am avut cei mai călduroși șapte ani din istoria înregistrărilor meteo. În al doilea rând, oamenii de știință au elaborat analize statistice și modele computerizate care ăi ajută să calculeze probabilitatea unor fenomene meteo extreme pe baza presiunii pe care o exercită omul asupra sistemului climatic.

De exemplu, emisiile de gaze provocate de om au crescut de cel puțin 150 de ori probabilitatea producerii cupolei de căldură care a acoperit Canada și America de Nord luna trecută. De asemenea, a crescu de 600 de ori probabilitatea producerii valului prelungit de căldură care a lovit Siberia anul trecut.

Richard Betts, șeful echipei de cercetare a impactului climatic de la Met Office Hadley Centre, afirmă că astfel de calcule înlătură ipoteza că "fenomenele meteo extreme se produc oricum, deci nu trebuie să ne facem griji". Calculele pentru inundațiile care au lovit Europa nu sunt încă gata. Unele surse susțin, însă, că inundațiile au fost atât de puternice din cauza unei perturbări a curenților jet stream. O teorie ar fi că topirea gheții arctice a făcut curentul jet stream mai neregulat. Nu există încă un consens științific asupra acestui aspect, dar experții sunt din ce în ce mai îngrijorați că lumea se află pe o pantă mai periculoasă decât se credea până acum, scrie The Guardian.