Apele acoperă Banatul. Un dig s-a spart și a inundat mai multe ferme

Apele acoperă Banatul. Un dig s-a spart și a inundat mai multe ferme

O viitură foarte puternică s-a format pe râul Timiș din cauza precipitațiilor abundente din ultima vreme, iar autoritățile intervin pentru a limita pagubele.

Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele zile, un dig situat pe râul Timiș, în aval de orașul Lugoj s-a spart, în corpul său formându-se două breșe prin care apa se scurge pe terenurile agricole. ISU Timiș a transmis că în zona inundată se află patru ferme de animale, din care au fost evacuate 22 persoane (10 adulţi şi 12 copii) şi 100 de bovine. De asemenea, 10 persoane s-au autoevacuat mai înainte.

Preventiv s-a oprit alimentarea cu apă dintr-un cartier din municipiul Lugoj.

„În cursul dimineţii de 19 iunie, nivelul râului Timiş a depăşit cota coronamentului digului aflat pe malul stâng, la circa 3 kilometri în aval de localitatea Lugoj. În acest condiţii, după trei ore, prin eroziune, s-au format două breşe de circa 30 metri fiecare, situate la distanţă de aproximativ 100 metri, prin care apa se scurge pe terenuri agricole, fără a fi inundate localităţi”, se arată într-un comunicat al Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABAB).

Ne puteți urmări și pe Google News

La stația hidrometrică Lugoj, nivelul apei a depășit cu circa 1,5 metri cota de pericol, însă, situația pare să se mai amelioreze. Echipele de intervenție de la Apele Române lucrează pentru remedierea situației pe sectorul Șag-Grăniceri, până la frontiera cu Serbia. Manevrele sunt executate cu ajutorul a 3 buldoexcavatoare, 6 excavatoare, circa 70 de persoane, 2 motopompe.

Prin lucrările executate, muncitorii ABAB se asigură că viitura de pe râul Timiș va trece fără a face pagube majore.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a dispus, încă de joi, suplimentarea personalului şi a tehnicii de intervenţie în judeţele Caraş-Severin şi Timiş pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităţilor şi al autorităţilor locale, în contextul avertizărilor hidrologice cod roşu de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice Bega, Timiş şi Caraş.

Guvernul pregătește despăgubiri

Într-o intervenție de la Lugoj, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că s-a reuşit salvarea de vieţi în timpul inundaţiilor din Banat, care au depăşit cotele celor din 2005, considerate a fi istorice. El a precizat trebuie găsite soluţii tehnice şi financiare pentru a elimina cauzele care duc la producerea acestor dezastre.

„Zona Banatului a fost vitregită, (în timp ce n.r.) toate digurile din România au fost reabilitate, analizate şi reechilibrate conform unor directive europene, la o cotă de siguranţă. Îmi doresc şi eu, şi colegii care administrează Apele să clarificăm această situaţie la nivel regional în Banat, pentru a găsi soluţii tehnice financiare pentru a elimina în viitor cauzele care produc efecte negative şi dezastre care pot avea consecinţe dramatice”, a declarat ministrul. .

El a precizat că după evaluarea pagubelor va fi promovat un act normativ în vederea acordării de despăgubiri celor care au avut de suferit.

Inundații apocaliptice în țară. Au început operațiunile de evacuare a 500 de persoane

Dezastru în România. A fost emis Cod roșu de inundații. Unde va lovi prăpădul