Evenimentul Zilei > Social > APEL. Se caută sponsori pentru elevii care programează roboți pentru Stația Spațială Internațională
APEL. Se caută sponsori pentru elevii care programează roboți pentru Stația Spațială Internațională

APEL. Se caută sponsori pentru elevii care programează roboți pentru Stația Spațială Internațională

Opt elevi din Timișoara sunt printre cei mai tari din lume în programarea roboților, dar nu pot concura cu alții de vârsta lor, pentru că Ministerul Educației nu le alocă banii necesari unei deplasări în Statele Unite. Ei s-au calificat în finala concursului ”Zero Robotics”, cea mai importantă competiție de robotică din lume, destinată descoperirii de tinere talente în domeniu în rândul elevilor, organizată de NASA și Stația Spațială Internațională. Copiii noștri fac apel la sponsori și mila publică pentru a strânge banii necesari deplasării.

Concursul Internaţional ”Zero Robotics” se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia şi are ca scop programarea robotilor SPHERES – sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. Concursul este organizat anual de NASA în colaborare cu Centrul ESTEC al Agenţiei Spaţiale Europene ESA şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT.

Cei opt elevi învață la Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Timișoara. Ei au participat, în perioada septembrie – decembrie, la Concursul Internațional “Zero Robotics”, organizat de NASA și Agenția Spațială Internațională și s-au calificat în finală. Finala se va desfășura la Boston, SUA, în perioada 11 – 12 ianuarie, însă elevii nu pot participa la eveniment pentru că organizatorii nu asigură banii necesari deplasării. Nici Ministerul Educației Naționale nu asigură sprijinul financiar, deoarece nu a cuprins acest concurs în calendarul instituției.

APEL. Inspectoratul Școlar Timiș încearcă să-i ajute și în acest an pe elevi prin găsirea unor sponsori, fiind nevoie de o sumă de bani cuprinsă între 8.000 și 10.000 de euro.

Și alte două echipe din Timișoara, formate din câte cinci elevi de la Colegiul Național Bănățean, respectiv de la Colegiul Național „C.D. Loga”, au ajuns în semifinala competiției de programare organizată de NASA și vor afla, duminică, dacă sunt finaliști, când va fi organizată o nouă rundă de calificări. Faza finală a competiției este organizată în trei locații: Boston, Torino și Sydney, fiecare dintre echipă putând să aleagă unde dorește să meargă. În cazul în care vor fi finaliste, fiecare dintre cele două echipe au și ele nevoie de sume cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro pentru a ajunge la Torino, orașul ales pentru a participa la finală. “Învățământul are nevoie de astfel de competiții, să fie promovată creativitatea. Anul trecut, la fel, pentru Zero Robotics am apelat la sponsori”, a declarat, luni, inspectorul școlar general al județului Timiș, Aura Danielescu.

Cei interesați pot face donații pentru echipele de elevi de la Liceul „Grigore Moisil” și Colegiul Național Bănățean în conturile Asociației Banat IT: Banca: Banca Transilvania, SWIFT BTRLRO22 RON Cont: RO98 BTRL RONC RT02 6964 4701 RON Cont: RO71 BTRL RONC RT02 6964 4702 EUR Cont: RO48 BTRL EURC RT02 6964 4701 USD Cont: RO52 BTRL USDC RT02 6964 4701 PayPal Transfer ID: [email protected] Pentru echipa de la Colegiul Național „C. D. Loga” se pot face donații în contul Asociației Pro Colegiul Național Constantin Diaconovici Loga Timișoara: RO54BTRL03601205138326XX, cont deschis la Banca Transilvania.