APCE inițiază o propunere de rezoluție cu privire la rezultatul referendumului constituțional din Kazahstan

APCE inițiază o propunere de rezoluție cu privire la rezultatul referendumului constituțional din Kazahstan

Un grup de deputați ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) a lansat o propunere de rezoluție în sprijinul reformelor constituționale din Kazahstan.

În documentul intitulat „Adunarea Parlamentară ar trebui să sprijine Kazahstanul pentru a-și continua reformele democratice”, membrii APCE notează „amendamentele constituționale adoptate prin referendumul național din 5 iunie 2022 îndeplinesc standardele Consiliului Europei”, relatează serviciul de presă al MAE kazah. Ei îndeamnă conducerea Kazahstanului să-și continue programul de reformă politică, care vizează întărirea principiilor democrației, libertății și statului de drept, scrie Kazinform.

„Susținem trecerea de la modelul super-prezidențial la o republică prezidențială, redistribuirea mai multor puteri, întărirea rolului și sporirea statutului Parlamentului, participarea populației la guvernarea țării și întărirea a mecanismelor de protecție a drepturilor cetățenilor”, se arată în document.

Având în vedere schimbările progresive din Kazahstan, deputații fac apel la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei cu o propunere de examinare a relației sale în curs și viitoare cu Kazahstanul.

Propunerea de rezoluție a fost semnată de 22 de membri APCE din Polonia, Regatul Unit, Germania, Belgia, Spania, Țările de Jos, Norvegia, România, Azerbaidjan, Armenia și Ucraina, inclusiv liderii marilor facțiuni politice din APCE, cum ar fi Grupul Partidul Popular European și Grupul Conservatorilor Europeni și Alianța Democrată.

Consiliul Europei (CoE) este o organizație internațională a cărei misiune este de a promova cooperarea între țările europene în domeniul standardelor juridice, al protecției drepturilor și libertăților omului și al consolidării instituțiilor democratice. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) este un organism consultativ format din reprezentanți ai organelor legislative ale tuturor statelor sale membre. Fondată în 1949, APCE este cel mai vechi organism de cooperare interparlamentară din Europa.

Kazahstanul cooperează cu CoE și cu structurile sale din 1997. Țara noastră poate participa la acordurile sale parțiale extinse, care ne permit să lucrăm împreună pe probleme de interes reciproc. Acum Kazahstanul participă la două acorduri (Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și Grupul de state împotriva corupției (GRECO) și patru convenții, inclusiv Convenția Culturală Europeană, prin care Kazahstanul s-a alăturat în 2010 procesului de la Bologna și a devenit al 47-lea (și primul din Asia Centrală) membru cu drepturi depline al Spațiului European de Învățământ Superior.

Delegațiile Parlamentului Republicii Kazahstan participă în mod regulat la sesiunile plenare ale APCE de la Strasbourg și la sesiunile de vizită ale acestuia. (Traducerea: Cristina Zaharia, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News