Factura la curent a devenit o adevărată sperietoare în ultima perioadă, iar oamenii caută tot felul de metode pentru a reduce consumul. Unele aparate, la care nu ne-am fi așteptat, consumă extrem de mult curent.
Cu toții avem în casă un uscător de păr. Puțin știm însă că acesta consumă 0,8 kw/h adică cât 160 de becuri economice LED. Nu este o mare problemă dacă îl folosim ocazional. Însă uscătoarele de păr moderne au tot felul de accesorii pentru întins părul, pentru ondulat sau chiar perii pentru coafat. Nu mai este deci folosit doar pentru a ne usca podoaba capitală. Dacă îl folosiți zilnic pentru a vă aranja părul s-ar putea să aveți o surpriză mare la factură, potrivit cancan.ro.
Mari consumatori
Plita electrică este un alt aparat care consumă foarte mult curent. Dacă este folosită cu regularitate poate consuma chiar și 120 de kWh pe lună, adică de trei ori mai mult decât un frigider și de zece ori mai mult decât un televizor. Și cuptorul electric poate consuma peste 50 de kWh pe lună dacă este folosit în fiecare zi.
Atenție mare și la caloriferele electrice. Verificați exact care sunt specificațiile tehnice înainte să le cumpărați. Unele dintre ele consumă puțin curent, alte însă se încadrează în categoria marilor consumatori. Vă pot crește factura și cu 200 de lei pe lună. Aparatul de aer condiționat poate consuma chiar și 80 de kWh pe lună. Este adevărat că este folosit doar vara.
Cumpărați aparate noi
Frigiderul este un alt mare consumator deoarece funcționează în continuu. Poate consuma până la 40 de kWh pe lună. Mașina de spălat consumă în medie 30 de kWh pe lună, iar televizorul cam 22 kWh pe lună.
Dacă un frigider sau o mașină de spălat au o vechime mai mare de zece ani, atunci consumă dublu față de unele din noua generație. Pe termen lung ar fi mai eficient să le schimbați.
Becurile clasice incandescente consumă de zece ori mai mult curent decât cele led. Veți face o economie importantă dacă le schimbați. Chiar dacă trebuie să scoateți din buzunar câteva sute de lei la început, vă veți recupera investiția în maxim un an.