Aparatele DrugTest, o risipă. De ce nu mai prezintă garanție și au devenit marele coșmar al șoferilor

Aparatele DrugTest, o risipă. De ce nu mai prezintă garanție și au devenit marele coșmar al șoferilorDrugTest. Sursa foto: Facebook

Aparatele DrugTest, o risipă. Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuză că Poliţia Română risipeşte banii pe aparate DrugTest care dau des rezultate greșite. În judeţul Iaşi, peste jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive.

Aparatele DrugTest, o risipă

Organizaţia consideră că șoferii trebuie să ceară despăgubiri pentru aplicarea OUG 84/ 2024. Poliţia Română a spus că „îşi adaptează permanent mijloacele de intervenţie, pentru a răspunde corespunzător situaţiei operative şi a combate eficient fenomenul infracţional”.

drugtest

DrugTest. Sursa foto: Arhiva EVZ

FACIAS a spus că fiecare dispozitiv a fost achiziţionat la preţul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Fundația este de părere că aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanţe stupefiante, sunt un simbol al abuzurilor şi al risipei banilor publici.

Marja de eroare este foarte mare

Fundația a spus că marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea şoferilor care au consumat substanţe interzise este foarte mare și că nu este normal. ”La Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancţiuni şi dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plăteşte pentru prejudiciile provocate cetăţenilor sancţionaţi abuziv?”, a mai transmis organizaţia.

DrugTest, testare antidrog

DrugTest. Sursă foto: Facebook

Ce spune Poliția Română

Poliţia Română a anunţat că va cumpăra noi aparate de depistare a şoferilor care circulă sub influenţa drogurilor, dar cu o acuratețe mai mare. FACIAS a cerut autorităților informaţii cu privire la raportul de eficienţă al testelor antidrog achiziţionate, dacă a fost demarată procedura pentru achiziţionarea noilor teste antidrog, care este necesarul şi costul estimat al noilor teste antidrog şi când noile dispozitive vor intra în posesia Poliţiei Române.

FACIAS a pus la dispoziţia cetăţenilor un model de acţiune în instanţă prin care aceştia pot să solicite despăgubiri în cazul în care au fost victime ale nedreptăţiţi săvârşite prin aplicarea eronată şi abuzivă a noilor prevederi legislative ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 84/2024. Poliția a spus că „risipa” menţionată de respectiva organizaţie reprezintă în realitate o investiţie în asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate, adaptat anului în care ne aflăm. Oamenii legii au declarat că singuranța șoferilor este cea mai importantă.