Chiar dacă nu sunteţi racordaţi la reţeaua centralizată de apă, noul aparat vă poate asigura circa un litru de apă pe oră şi vă reduce umiditatea foarte ridicată din încăpere.
V-aţi gândit vreodată ce resurse uriaşe de apă potabilă se găsesc în… aer? O companie franceză, în parteneriat cu un grup de investitori, printre care şi unii români, vrea să deschidă în România o fabrică de aparate care asta fac: preiau vaporii de apă şi îi transformă în apă potabilă.
"Suntem în discuţii finale pentru o fabrică aici. Am vrea să începem anul acesta. Vom demara cu 1.000 de aparate (asamblate - n.r.) pe lună, de mici dimensiuni, pentru locuinţe şi birouri, iar în viitor vrem să ajungem la 5.000. Vom încerca să luăm cât mai multe componente din România, dar într-o primă etapă, ce nu găsim aici vom aduce din Franţa", a declarat, pentru EVZ Julien Cavanna reprezentant al Water World Solution, compania franceză care a conceput şi dezvoltat acest tip de echipament, denumit "Eauxygen".
Până la un litru de apă pe oră
"Vaporii sunt colectaţi şi condensaţi, iar apa rezultată este recirculată prin patru filtre 24 de ore din 24. Cantitatea de apă produsă depinde de temperatura şi umiditatea aerului - cu cât sunt mai mari, cu atât se produce mai multă apă", ne-a spus Michel Poyet, care se ocupă de cercetare şi dezvoltarea produsului.
Potrivit acestuia, în funcţie de umiditatea aerului - din cameră -, un astfel de aparat poate produce între 0,5 şi un litru de apă pe oră. Preţul unui astfel de aparat va fi de 1.200 euro, fără TVA. Schimbarea filtrelor anual va mai costa circa 80 de euro. Piaţa de desfacere va fi, în principiu, la export, în ţările unde oamenii au acces limitat la apă.
Un om din trei, fără apă
În principiu, este nevoie de o rată medie de umiditate de 35% pentru ca maşina de uz casnic să producă apă. Compania franceză a conceput şi "maşini de apă" de dimensiuni industriale, care pot genera peste 500 litri pe zi, în funcţie de comanda clientului.
"Se estimează că un om din trei de pe planetă nu va avea acces la sursă de apă potabilă în 2020, dar 6.500 km cubi de apă sunt disponibili permanent în atmosferă. De aici ideea colectării apei din aer", a spus Michel Poyet.
El a adăugat că are un proiect ca aparatele mari să fie autonome energetic. "Scopul: să le punem în deşert şi să producă apă", a afirmat Poyet, prezent la forumul de energie FOREN, de la Neptun. Deocamdată, compania nu a început să comercializeze aparatele de produs apă, dar a obţinut mai multe certificări de calitate. "Vaporii sunt colectaţi şi condensaţi, iar apa rezultată este recirculată prin patru filtre.", MICHEL POYET, director cercetare WWS
INVESTIŢIE
Producţie de turbine eoliene în România
Acelaşi grup de investitori care vor să producă aparatul de apă în România mai au în plan realizarea unei fabrici de turbine eoliene la Constanţa, în parteneriat cu firma elveţiană Windex. Investiţia va fi de 25 milioane euro.
"Fabrica va asambla piese pe care vrem să le luăm din România, suntem deja în discuţii cu unele companii care pot produce componente", ne-a declarat Nicolae Simion, manager de dezvoltare pentru România. El a declarat că în martie 2011, cel târziu, vrea să aibă gata prima turbină produsă, dat fiind că cererea de este foarte mare, lista de aşteptare fiind de peste un an. Mărimea turbinelor ce vor fi realizate aici ar putea fi de 225 kW sau 2,5 MW.
"Se pare că piaţa se va împărţi în două: cererea se duce spre cele mici, de 100-200 kW, care pot asigura autonomia unei zone, sau cele mari, chiar de 5 MW", a adăugat Simion.