Producătorul auto Stellantis a anunțat că va construi taxiuri aeriene electrice pentru a transporta călătorii către aeroporturi sau către alte destinații. Cu toate astea, ele vor zbura pe distanțe scurte.
Producătorul auto Stellantis va construi taxiuri aeriene electrice pentru firma americană Archer Aviation. Mai multe firme sunt gata să investească în acest proiect. Călătorii vor fi transportați către aeroporturi sau în călătorii scurte între oraşe.
Aeronava cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL) Midnight, care poate transporta patru pasageri şi un pilot, pe cu o rază de acţiune de 100 mile (161 km), va fi fabricată în Covington, Georgia, din 2024. Ea va avea un obiectiv de producţie de 2.300 de avioane anual, potrivit anunțului făcut de cele două firme.
Cu toate astea, pasagerii vor beneficia de călătorii pe distanţe scurte de aproximativ 20 de mile, cu un timp de încărcare de aproximativ 10 minute între ele. „Scopul este ca Stellantis să producă în masă aeronavele eVTOL ale Archer, ca producător cu contract exclusiv”, au spus companiile.
Grupul Stellantis, creat în urma fuziunii dintre Fiat Chrysler şi Peugeot, va oferi capital în acţiuni de până la 150 de milioane de dolari. Mai mult, Stellantis a anunțat că este gata să investească sume uriașe în acest proiect, potrivit Reuters.
Schimbare uriașă în sectorul aviatic
Companiile aeriene comerciale au anunțat că au ca scop să scoată maşinile de pe şosea şi să mute traficul în aer. Și Delta Air Lines s-a alăturat listei companiilor aeriene care susţin startup-urile de tehnologie pentru vehicule electrice, cu o investiţie de 60 de milioane de dolari în Joby Aviation.
Și United Airlines s-a implicat într-un parteneriat cu Heart Aerospace pentru a avea avioane electrice care zboară pe rute regionale până în 2030. Taxiurile aeriene electrice vor fi ca un fel de Uber în aer. „Iniţial, eVTOL-urile ar trebui să vă înlocuiască maşina personală. Dar va fi diferit pentru oameni, în funcţie de locul în care vor fi eVTOL”, a spus reprezentantul companiei.
„Credem că veţi vedea operaţiuni mici ale eVTOL începând cu 2025, iar certificările vor începe, sperăm, în 2024. Dar pentru a vedea o mulţime de avioane zburând deasupra capului, probabil că va fi mai probabil în anii 2030”, a spus Syth.