Apa, noua ARMĂ strategică a ISIS

Apa, noua ARMĂ strategică a ISIS

Teroriștii ISIS pun mâna pe baraje și taie apa populației din regiunile încă necucerite pentru a-și asigura supremația.

Expansiunea Statului Islamic în Irak și Siria pare din ce în ce mai greu de oprit, în ciuda declarațiilor optimiste ale Statelor Unite. La o lună după ce speranța revenise prin cucerirea de către armata irakiană a orașului Tikrit, ISIS a revenit în forță prin ocuparea orașului Ramadi, pe 17 mai.

Această localitate este una strategică pentru cucerirea Bagdadului, și pentru că dispune de un baraj care controlează cursul Eufratului, asigurând rezervele de apă pentru toată regiunea Capitalei.

Așadar, încă un flagel lovește aceste teritorii încă ferite de ocupația teroriștilor, care a închis vanele barajului. Nivelul apei fluviului a scăzut, iar populațiile din aval încep să sufere de sete, în timp ce vara începe, într-o regiune destul de aridă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Orașele Khaliydiah și Habbaniyah, vecine cu Ramadi, sunt în prezent total lipsite de apă. „Tăierile de apă vor produce o uriașă criză umanitară”, afirmă Rafal Al-Fahdawi, șeful unui trib local care luptă împotriva ISIS. „Și asta nu doar în aceste regiuni, ci și mai în sud.”

Pe harta de mai jos, cu o linie neagră sunt configurate barajele controlate de ISIS, cu roșu orașele ocupate de ISIS, iar cu verde orașele aflate sub control guvernamental.

Fără îndoială, prima urgență o reprezintă Ramadi, avertizează Al-Fahdawi, citat de Le Nouvel Observateur:

„Copiii, femeile și bătrânii vor fi forțați să fugă, ceea ce va permite ISIS să lanseze atacuri.”

În aceste condiții, însă, reluarea controlului asupra regiunii va fi și mai dificilă. Căci ISIS folosește apa în strategiile sale militare. A făcut-o și în zonele mai nordice, pe care le-a cucerit deja și unde se află alte baraje.

Gruparea teroristă nu a ezitat să inunde terenurile pentru a împiedica înaintarea armatei irakiene, și care este lăsată să sufere de lipsa de apă.

Prin această stratagemă, ISIS stăpânește în totalitate teatrele de luptă, explică Aoun Dhiyab, specialist în probleme de hidrografie:

„Scopul lor nu este să taie cu totul apa, ci să-i reducă nivelul, pentru a obține un avantaj în operațiunile sale militare.”

Forțele Statului Islamic pot să se deplaseze mai ușor atunci când albia fluviului este mai goală.

Potrivit lui Dhiyab, aceste obiective vitale ar trebui să fie primele ținte ale coaliției. Iar Sabah Kharkout, șeful consiliului proviciei Al-Anbar, susține chiar că barajele ar trebui distruse de raidurile aeriene ale coaliției internaționale.