AOAR: Privatizările ar putea fi evitate prin înlocuirea managementului

AOAR: Privatizările ar putea fi evitate prin înlocuirea managementului

Principala problemă a companiilor de stat cu datorii este managementul prost, iar în loc ca acestea să fie privatizate, ar trebui înlocuită conducerea chiar şi cu management străin, a declarat astăzi Anca Vlad, vicepreşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

"În privinţa privatizărilor putem spune că principala problemă a companiilor de stat este managementul prost. Este păcat să privatizezi o companie pentru că nu este management bun. Nu cred că nu putem avea încredere într-un management străin", a declarat Anca Vlad, citată de Agerpres. 

Reprezentantul AOAR a adăugat că arieratele devin o chestiune formală în contextul în care România se finanţează mult mai greu.

"Problema arieratelor devine o chestiune formală. Pentru români este o problemă mult mai gravă că se finanţează mult mai greu. În sănătate, spre exemplu, furnizorii cer garanţii bancare de 100 %. Acestea sunt lucruri esenţiale pentru economie şi nu se rezolvă printr-un acord cu FMI", a adăugat aceasta.

FMI dictează ce se privatizează

Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI la Bucureşti, a declarat astăzi că finanţatorii internaţionali doresc să facă, împreună cu autorităţile, o analiză a companilor de stat.

"Sunt peste 150 de companii de stat. Trebuie să analizăm care sunt, ce servicii oferă, au pierderi, au arierate, sunt eficiente. Trebuie să facem rost de date. Apoi, trebuie să creăm o strategie pentru fiecare entitate publică. Poate o parte dintre companii nu sunt eficiente, nu sunt viabile şi trebuie închise. Sunt altele care pot fi privatizate. Sunt altele care sunt strategice şi statul poate decide să le păstreze, aşa cum se întâmplă în alte state. Cerem guvernului să vadă ce vrea să facă cu fiecare companie şi să vină cu o strategie. Unele le privatizăm, altele le închidem, altele le restructurăm. Este decizia guvernului ce vrea să facă cu ele", a afirmat astăzi reprezentantul FMI.

Potrivit acestuia. în următoarele şase luni, autorităţile au timp suficient pentru a veni cu aceste analize.

Romgaz şi CEC rămân la stat

De altfel, şi premierul Emil Boc a declarat aseară că, până la sfârşitul lunii iulie 2011, guvernul va face o analiză a tuturor companiilor de stat, urmând ca fiecare să fie clasificată în una din următoarele categorii: cele care îşi vor continua activitatea, eventual restructurate, companiile care vor fi privatizate sau cele care vor fi lichidate, unde nu există şanse de perfomanţă.

"Nu avem în vedere privatizarea CEC, a Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Sunt companii strategice. Avem în vedere privatizarea companiilor care nu sunt exploatate în maniera condiţiilor de piaţă", a afirmat Boc.

El a adăugat că societăţile de stat nu au fost reformate şi restructurate în ultimii 20 de ani. Pe de altă parte, privatizarea companiilor nu ar trebui să aibă loc în sectoare unde nu există competiție, crede Monica Tatoiu, fondatoarea Oriflame România.  Ea a afirmat astăzi, la un post privat de televiziune, că pe piețele unde nu există concurență, privatizarea nu va duce la scăderea prețurilor, ci dimpotrivă, la majorarea lor.  

Ne puteți urmări și pe Google News