Importurile de energie pe care Germania le face din Rusia vor fi reduse la zero, pentru totdeauna. Ministrul de externe german, Annalena Baerbock, a făcut aceste declarații într-o intervenție pe care a avut-o la Kiev. Este prima vizită pe care un oficial german de rang înalt o face în Ucraina de la începutul războiului, declanșat în 24 februarie.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a făcut o vizită la Kiev, în Ucraina, prima a unui oficial de asemenea rang, de la Berlin, de la începutul războiului. Annalena Baerbock a făcut o serie de declarații subliniind că țara sa dorește să-și reducă importurile energetice din Rusia, „la zero pentru totdeauna”.
Annalena Baerbock a susținut o conferință de presă comună, alături de omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba. Cu acest prilej a precizat că Germania nu poate avea nimic în comun cu „un agresor” precum Rusia, care nu respectă regulile comunității internaționale și comite crime de război. Ministrul de externe german a precizat că, în ciuda faptului că trupele rusești s-au retras de la Kiev, războiul nu s-a terminat.
„O rachetă poate lovi aproape oriunde în această ţară”, a spus oficialul german.
Germania își redeschide ambasada la Kiev
Ministrul german a mai anunțat că Berlinul a decis să redeschidă ambasada de la Kiev, „cu o prezență minimală”, în primă fază. De asemenea, ea a mai spus că Germania și Olanda vor trimite 12 tunuri Howitzer pe care Ucraina să le folosească împotriva Rusiei.
În urma acestui anunț, ministrul de externe din Ucraina, Dmitro Kuleba a ținut să mulțumească oficialilor de la Berlin, pentru ajutorul acordat.
„Aş vrea să mulţumesc Germaniei că şi-a schimbat poziţia în mai multe chestiuni. Am văzut prima rachetă rusească lovind Kievul pe 24 februarie şi a lovit de asemenea politica tradiţională a Germaniei privind Rusia”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
Germania se pregătesc pentru o criză a gazelor
Oficialii germani se tem că rușii ar putea suspenda brusc și unilateral livrările de gaze și se pregătesc pentru un astfel de scenariu.
Guvernul de la Berlin pregătește noi măsuri de susținere pentru firmele energetice. Astfel urmează să fie acordate noi împrumuturi şi garanţii pentru a le ajuta să facă faţă creşterilor de prețuri. De asemenea, guvernul german ar putea lua sub protecţia sa companiile majore, precum rafinăriile.
Germania a aprobat deja o modificare legislativă care să-i permită preluarea controlului asupra companiilor energetice, ca ultimă soluţie. În prezent, oficialii iau în discuție aplicarea efectivă a măsurii. De asemenea, Guvernul Germaniei ar putea prelua pachete de acţiuni în alte companii.
Autoritățile de la Berlin examintează un scenariu în care ar urma să raționalizeze gazele în caz de urgenţă. Autoritățile de reglementare iau în calcul dacă să acorde prioritate industriei, iar nu gospodăriilor.