Anunțul momentului pentru toți cei care au telefoane mobile. Apare o aplicație pentru stoparea pandemiei de Covid-19
- Andrei Sebastian
- 27 martie 2020, 07:53
Trei companii din Belgia au dezvoltat în comun o aplicație pentru a stopa „mai rapid și mai eficient” răspândirea noului coronavirus. Aplicația va permite utilizatorilor să afle unde se află locurile cu risc mare de contaminare dar și date despre starea lor de sănătate.
Aplicația se va intitula “Flattening The Curve" (Aplatizarea Curbei) și va fi disponibilă gratuit începând de săptămâna viitoare, informează 7sur7.be. Această aplicație îi va avertiza pe utilizatori cu privire la locurile cu niveluri ridicate de contaminare sau îi atenționa atunci când apar simptome ale bolii Covid-19.
Localizarea geografică
În momentul în care aplicația este instalată pe smartphone-ul său, utilizatorul trebuie să-și dea acordul ca mișcările sale să fie urmărite. El va trebui, de asemenea, să răspundă la câteva întrebări legate de starea sa de sănătate. Mai exact, este vorba despre completarea unui formular care va trebui actualizat în mod regulat. „În acest fel, evoluția și răspândirea virusului pot fi rapid înregistrate”, au explicat reprezentanții celor trei companii flamande care se află în spatele acestei aplicații - Adunio, MyBingli și Gaga.
Toate datele sunt colectate anonim, spune Vincent Nys, unul dintre dezvoltatorii aplicației. "Nu solicităm alte informații decât vârsta și locul de reședință", a spus acesta.
Ce urmăresc dezvoltatorii aplicației
Creatorii sunt foarte ambițioși: „Dacă vom putem ajunge la 30 și 40% din belgieni, vom fi foarte fericiți”, spune Vincent Nys. Aceștia au depus o solicitare pentru subvenție la Comisia Europeană. "Acest lucru ar putea însemna obținerea unei finanțări pentru lansarea aplicației în Europa în mod gratuit. Așteptăm o decizie în termen de o lună", a spus Nys. În Europa sunt vizați în total 250 de milioane de utilizatori.
Echipa din spatele aplicației a fost contactată și de alte țări. Miniștrii de sănătate publică din România, Serbia, Macedonia și Rusia și-au exprimat interesul, la fel ca și țările din Orientul Mijlociu.
„Vânzarea cererii către țări din afara Uniunii Europene ne-ar putea permite să recuperăm o parte din investiția noastră”, se bucură de dl Nys.