Anunţul momentului despre pensii! Cine poate încasa aceşti bani și ce demersuri trebuie făcute pentru a intra în posesia banilor

Anunţul momentului despre pensii! Cine poate încasa aceşti bani și ce demersuri trebuie făcute pentru a intra în posesia banilor Sursa foto: Arhiva EVZ

Decesul persoanelor dragi nu vine niciodată anunțat. De cele mai multe ori, atunci când un astfel de eveniment nefericit are loc în familia noastră, gândul nu ne mai stă la acte și cele necesare, ci la persoana care tocmai a plecat dintre noi. În cazul unui deces, rudele pot încasa plata pensiei pentru luna în care a avut loc evenimentul nefericit. Cum se obține plata, beneficiari și acte.

Decesul unei persoane vine la pachet și cu o serie de cheltuieli pentru o înmormântare creștinească. Rudele primesc ajutor de la stat, însă puțini sunt cei care știu că pot încasa și pensia persoanei decedate pentru luna în care s-a produs evenimentul neplăcut.

Potrivit legii nr. 19/2000, pensia care nu a fost încasată de pensionar pe durata vieții, pentru luna în care s-a produs decesul, se poate încasa de urmași. Cei care au acces la drepturile restante de pensie sunt: soțul supraviețuitor, copii, părinții sau alți moștenitori, în condițiile dreptului comun.

Sumele rămase neîncasate pe durate vieții de către pensionat pot fi solicitate de persoanele menționate mai sus în cadrul termenului general de prescripție. Potrivit legii aflate în vigoare, perioada pentru solicitarea pensiei neîncasate pentru luna în care s-a produs decesul este de 3 ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moștenitorii pot încasa doar plata pentru luna în care s-a produs decesul, indiferent de zilele rămase. Acest lucru poate fi solicitat doar în cazul în care pensia nu a fost încasată înainte de producerea decesului.

Acte necesare pentru a solicita plata pensiei pentru o persoană decedată:

  • cerere;
  • certificatul de deces, în original şi în copie;
  • actul de identitate al solicitantului (original şi în copie);
  • acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul (original şi copie);
  • certificatul de moştenitor (original şi copie);
  • copia talonului de plată a pensiei persoanei decedate, după caz.

Cum poate fi recuperată suma necuvenită

În cazul decesului, pensia necuvenită se poate încasata doar atunci când pensionarul primea banii lunar pe card sau într-un cont curent. În cazul în care pensia era livrată de către Poșta Română, încasarea pensiei necuvenite este puțin probabilă.

Pentru a nu ajunge Pentru a nu ajunge în situația returnării pensiei decedatului, este necesar că rudele apropiate decedatului să anunțe imediat decesul la Casa de Pensii unde persoana care a decedat a avut depus dosarul pentru pensie. Sumele încasate necuvenit se recuperează de la beneficiar în termenul general de prescripție de 3 ani.

În cazul recuperării sumelor necuvenite prin intermediul caselor teritoriale de pensii și al caselor de pensii sectoriale, decizia casei respective reprezintă titlu executoriu.

Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedați nu se mai urmăresc.