Evenimentul Zilei > Social > Anunț pentru milioane de români! Guvernul a luat decizia. Ce se întâmplă cu facturile
Anunț pentru milioane de români! Guvernul a luat decizia. Ce se întâmplă cu facturile

Anunț pentru milioane de români! Guvernul a luat decizia. Ce se întâmplă cu facturile

Ministrul Energiei a anunțat miercuri, 19 ianuarie, că Guvernul României a schimbat legea privind facturile la energie electrică și gaze, după ce populația a primit acte care îi obliga la achitarea unor sume colosale la serviciile amintite, fără ca tariful de compensare și plafonare să fie aplicat.

Guvernul a introdus măsura prin care furnizorii de energie electrică și gaze sunt obligați să recalculeze facturile românilor, emise în perioada lunilor noiembrie-decembrie. Pentru 15 zile s-a suspendat inclusiv plata facturilor, în această perioadă de timp reprezentanții furnizorilor din domeniu trebuind să aplice noile măsuri impuse de autoritățile politice.

Măsura care impune recalcularea facturilor la energie a fost aprobată

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, care a precizat că în termen de 15 zile furnizorii trebuie să recalculeze facturile la energie și gaze, cu aplicarea tarifului de compensare și plafonare stabilit de autorități.

Furnizorii vor emite noile facturi în 15 zile, fiind interzisă debranșarea clienților de la serviciile cu pricina. „Exact ceea ce am promis am făcut. Începând de la data publicării în Monitorul Oficial a Ordonanței Ministerului Muncii (…) se modifică şi alte acte normative, respectiv Ordonanţa 118 şi Legea 259”, a anunțat Virgil Popescu.

Trebuie precizat că la momentul redactării acestui articol, ministrul Energiei și ministrul Justiției poartă discuții despre refacerea facturilor în mod retroactiv.

„Toată lumea vorbește de un milion, două milioane” de facturi

Virgil Popescu a precizat că „toată lumea vorbește de un milion, două milioane” de facturi care ar trebui recalculate, însă el așteaptă să consulte rapoartele ANRE și ANPC pentru a transmite câți români au fost afectați, concret, în acest sens.

„O factură care nu are elemente că este plafonată şi compensată, evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”, a spus Virgil Popescu, subliniind că toți furnizorii trebuie să recalculeze facturile.

„Eu sper ca toată lumea să fie de bună credință și să nu abuzeze de acest lucru”, a mai spus Virgil Popescu într-o conferință de presă, adăugând că perioada de aplicare a prevederilor legislative este până pe 30 iunie.

Amintim că, până în prezent, ANRE, prin Consiliul Concurenței, care a demarat verificări pe piața energiei în urma solicitării din partea Executivului, a aplicat un număr de 1.000 de sancțiuni a căror valoare însumează peste 600.000 de lei.