Este vorba despre celebrul Constantin I. Nottara, care s-a stins în urmă cu 85 de ani, la 16 octombrie 1935, în Bucureşti.

Marele actor şi regizor a fost o personalitate de marcă a teatrului românesc şi s-a născut la 5 iunie 1859, în Capitală.

A absolvit Conservatorul de artă dramatică din Bucureşti în 1879 şi a fost elevul lui Ştefan Vellescu.

Debutul pe scena scena Teatrului Naţional a fost consemnat în 1877, iar rolurile Shylock, Hamlet, Oedip şi Lear sunt doar câteva dintre cele care l-au consacrat.

În afara pieselor lui Shakespeare, Nottara a strălucit şi în roluri: Ştefan Tipătescu din „O scrisoare pierdută”, Ştefan cel Mare din „Apus de soare”, Vlaicu din „Vlaicu Vodă”, Tudose din „Hagi Tudose”.

A avut o carieră impresionantă

Cei mai puţin familiarizaţi cu opera marelui actor trebuie să ştie că de-a lungul celor 6 decenii pe scenă, el a jucat în aproximativ 700 de roluri de compoziţie.

Constantin I. Nottara a fost o „personalitate cu aură legendară a istoriei teatrului românesc (interpret, director de scenă, profesor de actorie)”, se arată în volumul „1.234 cineaşti români”.

Firesc, ca o răsplată binemeritată a uriaşei sale contribuţii, Constantin I. Nottara a fost şi societar, şi regizor al Teatrului Naţional din Bucureşti (TBN).

Independenţa României, film de referinţă

La 30 iulie 2019, la Palatul Suţu din Bucureşti a fost organizat vernisajul expoziţiei tematice „Constantin I. Nottara: scena este viaţa mea!”.

Mai trebuie subliniat că Nottara a fost şi protagonistul primului film de ficţiune semnificativ pentru cinematograful românesc, Independenţa României (1912).

Conform celor menţionate în volumul „1.234 cineaşti români”, el a fost coparticipant la demararea şi realizarea proiectului acestui film.

Profesor celebru, elevi celebri

Cunoştinţele acumulate l-au direcţionat la un moment dat spre catedră, iar ca profesor al Conservatorului dramatic din Bucureşti a avut de asemenea succes.

Printre alţii, Constantin I. Nottara i-a avut ca elevi pe Tony Bulandra, Vasile Maximilian, Ion Manolescu, Maria Ventura, Maria Filotti.

Fiul său, Constantin C. Nottara (1890-1951) a fost un cunoscut compozitor, violonist şi critic muzical.

Teatrul Nottara, simbolul unui geniu

Pe Bulevardul Gh. Magheru din Bucureşti se află o clădire de mare rezonanţă în cultura românească, Teatrul Nottara.

„Alături de alte nume de referinţă din acea epocă, cum au fost Grigore Manolescu, Aristizza Romanescu, Iancu Brezeanu, Paul Gusty şi alţii, Nottara a participat cu tot sufletul şi cu toată fiinţa sa la dezvoltarea artei teatrale în România, astfel încât să «înalţe» jocul actoricesc de la noţiunea de «diletantantism» la cea de «profesiune».

C.I. Nottara considera că Arta spectacolului este cea mai complexă dintre toate artele, pentru că ea «naşte viaţă»”, se arată pe muzeulbucurestiului.ro.

sursa: Agerpres